• Посилання скопійовано

Нецільова благодійна допомога: правила оподаткування та відображення в ф. №1ДФ

Запорізькі податківці роз'яснили, що в разі надання в 2018 р. нецільової благодійної допомоги в розмірі, більшому за 2470 грн, оподаткуванню підлягає лише сума перевищення. Але вся сума такої допомоги відображається в звіті №1ДФ з ознакою доходу «169»

Нецільова благодійна допомога: правила оподаткування та відображення в ф. №1ДФ

ДФС у Запорізькій області нагадує, що для цілей оподаткування ПДФО благодійна допомога поділяється на цільову та нецільову.

Цільовою є благодійна допомога, що надається під визначені умови та напрями її витрачання, а нецільовою вважається допомога, яка надається без встановлення таких умов або напрямів.

Не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається, зокрема, резидентами - юрособами протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ (сукупно не перевищує розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн).

У 2018 році така неоподатковувана сума матеріальної допомога складає 2470 грн (1762 грн х 1,4).

А ось та частина, що перевищує 2470 грн, є об'єктом оподаткування ПДФО за ставкою 18% і військовим збором за ставкою 1,5%.

Отже, сума нецільової благодійної допомоги, що надається юрособою фізособі у розмірі, який у 2018 р. не перевищує 2470 грн, не включається до оподатковуваного доходу такої особи, тобто не оподатковується ПДФО.

Сума нецільової допомоги відображається у податковому розрахунку за ф. №1ДФ за ознакою доходу «169».

Зазначена норма передбачена пп. 170.7.1 та пп. 170.7.3 ПКУ.

***

Читайте також: Нецільова допомога у сумі до 2470 грн не оподатковується– нагадування від ДФС

Джерело: ДФС у Запорізькій області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»