• Посилання скопійовано

За яких умов батьки будуть мати податкову знижку на послуги нянь для їхніх дітей? Законопроект від Мінсоцполітики

Запропоновано доповнити ПКУ нормами щодо послуги „муніципальна няня” та запровадити податкову знижку одному з батьків дитини за цю послугу

За яких умов батьки будуть мати податкову знижку на послуги нянь для їхніх дітей? Законопроект від Мінсоцполітики

Мінсоцполітики оприлюднило проект "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підтримки відповідального батьківства)".

Цим документом пропонується внести зміни до статей 14, 166, 295-296 ПКУ, зокрема:

1. Доповнити визначенням послуги „муніципальна няня” - це адміністративна послуга щодо підтримки батьків/опікунів для забезпечення догляду за їхньою дитиною до трьох років.

2. Запровадити податкову знижку з ПДФО одному з батьків дитини платнику податку за послугу „муніципальна няня”

3. Визначити максимальну суму компенсації (повернення) коштів платнику податку не більше розміру прожиткового мінімуму на дітей віком до 6 років встановленого законом.

4. Запровадити податкову знижку єдиного податку платникам такого податку, які користуються послугами муніципальної няні.  У ПКУ пропонують прописати, що:

  • платники єдиного податку I та II груп, які користуються послугами муніципальної няні та мають право на відшкодування вартості цих послуг відповідно до порядку, встановленого КМУ, звільняються від сплати єдиного податку за кожен місяць, в якому вони оплачують послуги муніципальної няні, якщо вартість цих послуг перевищує суму єдиного податку, нарахованого відповідно до вимог цього Кодексу. При цьому період звільнення від сплати єдиного податку визначається на основі даних, наведених у податковій декларації, заповненій відповідно до вимог цього Кодексу;
  • платники єдиного податку III та IV груп (фізичні особи  ̶̶  підприємці), які користуються послугами муніципальної няні та мають право на відшкодування вартості цих послуг відповідно до порядку, встановленого Кабінетом Міністрів України, при визначенні суми єдиного податку, яка підлягає сплаті, нараховують податкову знижку.

До податкової знижки шляхом зменшення оподатковуваного доходу, визначеного з урахуванням положень цього ПКУ, включаються фактично поведені протягом звітного податкового періоду витрати на оплату послуг муніципальної няні, які підтверджено відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця послуг і їх покупця (отримувача). У цих документах обов’язково зазначається вартість таких послуг і строк їх продажу (виконання, надання).

Загальна сума податкової знижки не може перевищувати суми загального оподатковуваного доходу платника податку. Максимальна сума зменшення обсягу єдиного податку за кожен місяць користування послугами муніципальної няні не може перевищувати розміру встановленого законом прожиткового мінімуму на дітей віком до 6 років, чинного на 1 грудня звітного податкового року.

Крім того, платники єдиного податку:

  • I та II груп у річній податковій декларації повинні будуть зазначити суми, фактично сплачені протягом звітного року на оплату послуг муніципальної няні та зазначити періоди користування послугами муніципальної няні та звільнення від сплати єдиного податку;
  • II груп у податковій декларації зазначатимуть загальну суму податкової знижки та суму зменшення обсягу єдиного податку внаслідок застосування податкової знижки;
  • IV групи самостійно обчислюють суму податку, загальну суму податкової знижки за кожен місяць користування послугами муніципальної няні та щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік.

Очікується, що цей Закон набере чинності з 1 січня 2019 року. 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»