• Посилання скопійовано

Надаєте благодійну та матеріальну допомогу працівникам: що з ЄСВ, ПДФО та військовим збором?

Як оподатковується ПДФО сума матеріальної допомоги, яка надається працедавцем всім або більшості працівникам і має систематичний характер? За наявності яких підтверджуючих документів допомога на лікування та медичне обслуговування працівника або члена його сім’ї не підлягає оподаткуванню ПДФО?

Надаєте благодійну та матеріальну допомогу працівникам: що з ЄСВ, ПДФО та військовим збором?

ДФС у Чернівецькій області надають роз'яснила деякі правила оподаткування матеріальної та благодійної допомоги.

 

Як оподатковується ПДФО сума матеріальної допомоги, яка надається працедавцем всім або більшості працівникам і має систематичний характер (на оздоровлення, у зв’язку з екологічним станом)?

Відповідно до пп. 14.1.48 ПКУ для цілей розд. IV ПКУ заробітна плата – це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом.

Об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний оподатковуваний дохід (пп. 163.1.1 ПКУ).

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту) (пп. 164.2.1 ПКУ).

Отже, якщо виплата матеріальної допомоги має систематичний характер і така допомога надається всім або більшості працівникам, наприклад, допомога на оздоровлення, при цьому її виплати передбачені положеннями про оплату праці найманих працівників (колективним договором, галузевою угодою тощо), прийнятими згідно з нормами трудового законодавства, то така матеріальна допомога з метою оподаткування прирівнюється до заробітної плати і вся сума такої допомоги включається до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку і оподатковується за ставкою 18%, встановленою п. 167.1 ПКУ, з врахуванням вимог п. 164.6 ПКУ.

Якщо працедавець надає окремим працівникам нецільову благодійну (матеріальну) допомогу за їх заявами у зв’язку з особистими обставинами, яка носить разовий характер, наприклад на вирішення соціально-побутових потреб, то її оподаткування регулюється п. 170.7 ПКУ, згідно з абз. 3 пп. 170.7.1 ПКУ якого встановлено, що нецільовою вважається допомога, яка надається без встановлення таких умов або напрямів.

Згідно з абз. 1 пп. 170.7.3 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим пп. 169.4.1 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року, у 2018 році – 2470 гривень.

Сума перевищення допомоги над вказаним розміром включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку згідно з пп. 164.2.20 ПКУ і підлягає оподаткуванню у джерела виплати за ставкою встановленою п. 167.1 ПКУ (18%).

 

За наявності яких підтверджуючих документів допомога на лікування та медобслуговування платника податку або члена його сім’ї не підлягає оподаткуванню ПДФО?

Згідно з пп. 165.1.19 ПКУ до загального оподатковуваного доходу платника податку не включаються кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку або члена сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення, дитини, яка перебуває під опікою або піклуванням платника податку, за умови документального підтвердження витрат, пов’язаних із наданням зазначеної допомоги (у разі надання коштів), у тому числі, але не виключно, для придбання ліків, донорських компонентів, протезно-ортопедичних виробів, виробів медичного призначення для індивідуального користування інвалідів, за рахунок коштів благодійної організації або його роботодавця, в тому числі в частині витрат роботодавця на обов’язковий профілактичний огляд працівника згідно із Законом №1645 та на вакцинацію працівника, спрямовану на профілактику захворювань в період загрози епідемій відповідно до Закону №4004 за наявності відповідних підтвердних документів, крім витрат, що компенсуються виплатами з фонду загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування.

Зазначені норми застосовуються юридичною особою – благодійною організацією або роботодавцем платника податку лише за наявності відповідних документів, які підтверджують факт проведення такого лікування та медобслуговування.

При цьому, рекомендуємо платникам податку для підтвердження фактично понесених ними витрат, пов’язаних з лікуванням та медичним обслуговуванням, надавати договори, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача), платіжні та розрахункові документи тощо.

 

Від редакції: ЄСВ на суми нецільової благодійної допомоги

Податківці у своєму роз'ясненні не вказали про наслідки з ЄСВ у разі надання допомоги, що має систематичний характер.

За пп. 2.3.3 Інструкції №5 матерiальна допомога відноситься до ФОП, якщо вона:

  • має систематичний характер,
  • надана всiм або бiльшостi працiвникiв (на оздоровлення, у зв'язку з екологiчним станом)

Така матеріальна допомога включається до фонду оплати праці, а значить є об’єктом для ЄСВ.

При наданні нецільової благодійної допомоги слід пам'ятати, що вона не належить до основної або додаткової зарплати та інших заохочувальних, компенсаційних виплат. Тому вона не є базою для нарахування ЄСВ.

Та слід врахувати думку податківців. Вони говорять, що нецільова благодійна допомога  — різновид матеріальної допомоги разового характеру. Така допомога не входить до фонду оплати праці на підставі пп. 3.31 Інструкції №5. А отже, з її суми ЄСВ справляти не потрібно.

Разовою нецільова благодійна допомога буде вважатися лише при виконанні таких умов:

  • допомогу виплачують окремому працівнику, наприклад, у зв'язку зі сімейними обставинами;
  • необхідність у її отриманні виникла раптово;
  • рішення про видачу та розмір такої допомоги приймає керівник підприємства на власний розсуд.

Оскільки нецільова благодійна допомога не є базою для нарахування ЄСВ, то вона не відображається у щомісячному звіті з ЄСВ  (додаток 4).  

Якщо роботодавець буде надавати допомогу в один момент всім працівникам, або за одним рішенням керівництва, або за однією метою не можна, то така допомога не відповідає критеріям визнання разової допомоги. Тому при перевірках податківці будуть наполягати на нарахуванні ЄСВ та на оподаткуванні ПДФО та військовим збором вже за зарплатними правилами.

***

Читайте також:

Джерело: ДФС у Чернівецькій області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»