• Посилання скопійовано

Як оподатковуються ПДФО подарунки та спадщина у 2018 році?

Податківці нагадали правила оподаткування ПДФО подарунків та спадщини у 2018 році

Як оподатковуються ПДФО подарунки та спадщина у 2018 році?

Як повідомили ДФС у Луганській області, Законом №1910 внесено ряд змін. Застосовуються ці норми з 1 січня 2018 року.

Відтепер членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей розділу «Податок на доходи фізичних осіб» ПКУ вважаються батьки, чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені (пп. 14.1.263 ПКУ).

Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення вважаються рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

За нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб тепер оподатковується спадщина, успадкована членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступеня споріднення.

Фізичні особи – резиденти, які отримують спадщину (подарунок) від фізичної особи – резидента, але не відносяться до членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, сплачують податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5% від вартості будь-якої спадщини (подарунку).

Такий же порядок оподаткування встановлюється і для подарунків. Подарунки від родичів першого та другого ступеня споріднення – за нульовою ставкою. Від інших – 5%, від нерезидентів – 18%.

Цими змінами також скасовано необхідність оцінки майна у разі успадкування будь-яких об’єктів спадщини або дарування об’єктів, які оподатковуються за нульовою ставкою.

В інших випадках отримання доходів у вигляді об’єктів спадщини/дарунків об’єктом оподаткування є оціночна вартість таких об’єктів спадщини/дарунків, визначена згідно із законом.

***

Читайте також:

Джерело: ДФС у Луганській області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»