• Посилання скопійовано

Підготовка та перепідготовка персоналу: чи буде додаткове благо?

В яких випадках оплата підприємством за навчання, підготовку або перепідготовку персоналу потрапить до оподатковуваного доходу таких працівників і відповідно призведе до його оподаткування?

Підготовка та перепідготовка персоналу: чи буде додаткове благо?

ДФСУ у ІПК від 05.11.2018 р. №4695/6/99-99-13-02-03-15/ІПК зазначили, що ст. 165 ПКУ визначено виключний перелік доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

Зокрема, згідно з пп. 165.1.21 ПКУ до оподатковуваного доходу платника податку не включається сума, сплачена будь-якою юридичною або фізичною особою на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за здобуття освіти, за підготовку чи перепідготовку платника податку, але не вище трикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за кожний повний або неповний місяць навчання, підготовки чи перепідготовки такої фізичної особи.

При цьому до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, визначеного п. 164.2 ПКУ, включається, зокрема дохід, отриманий таким платником податку як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ) у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни (пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ)

Зважаючи на висновок податківців, наведений у коментованій консультації, це має бути саме вітчизняний вищий або професійно-технічний навчальний заклад. А сертифікований навчальний центр, на думку податківців, до таких закладів не належить. 

Втім, так це чи ні, можна дізнатися у Міносвіти, зважаючи на те, що зараз структура освіти визначається за ст. 10 нового Закону про освіту (який набрав чинності з 28.09.2017 р.) і має різні рівні (від 0 до 9). До рівня вищої освіти, скоріш за все, освіта в сертифікованому навчальному центрі не дотягує. А ось чи не має вона зараз статусу професійно-технічної (та чи не вважається тепер цей центр професійно-технічним навчальним закладом), це вже питання до Міносвіти.   

Наразі ж, якщо аргументів проти цього немає, як зазначають податківці в коментованій ІПК, сума витрат роботодавця, понесених ним у зв'язку з направленням працівників для проходження початкової підготовки та перенавчання у сертифікованому навчальному центрі, включається до їх загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як додаткове благо та оподатковується ПДФО і військовим збором на загальних підставах.

Але застосовувати цю ІПК має той роботодавець, що її замовив (для решти вона має рекомендований та довідковий характер). Та і він має право оскаржити таку ІПК в суді (згідно зі ст. 53 ПКУ). 

 

Від редакції

Від себе додамо роз’яснення щодо відображення таких доходів (як оподатковуваних так і неоподатковуваних) у розрахунку за формою 1ДФ.

Якщо сплачена сума відповідає всім ознакам, які зазначені у пп. 165.1.21 ПКУ (неоподаткована), то в формі №1ДФ вона відображається з ознакою доходу «145».

А от якщо така сплачена сума визначається як додаткове благо платника податку (як у наведеному податківцями висновку), то своє відображення в формі №1ДФ вона знайде з ознакою доходу «126».

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»