• Посилання скопійовано

Один працівник оплатив за проживання інших відряджених: чи буде додаткове благо?

Нерідко у разі відправлення у відрядження групи осіб, розрахунки за проживання або проїзд оплачуються одним працівником за всіх відряджених осіб. Чи виникає у такого працівника та інших відряджених додаткове благо і відповідно оподатковуваний дохід?

Один працівник оплатив за проживання інших відряджених: чи буде додаткове благо?

ДФСУ в індивідуальній консультації від 30.11.2018 р. №5048/6/99-99-13-02-03-15/ІПК нагадала, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, дохід, отриманий платником податку як додаткове благо (пп. 164.2.17 ПКУ).

При цьому додаткові блага – це кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку податковим агентом, якщо такий дохід не є винагородою за цивільно-правовими договорами (угодами), укладеними з таким платником податку (пп. 14.1.47 ПКУ).

Таким чином, податківці зазначають: якщо оплата вартості проживання, проїзду фізичних осіб (працівників) під час відрядження здійснюється одною фізичною особою (працівником) від імені та за рахунок юридичної особи (роботодавця) з використанням корпоративної платіжної картки, то сума понесених витрат не вважається додатковим благом працівників, оскільки під час відрядження ними виконуються обов’язки трудового найму.

 

Від редакції

На нашу думку, такий висновок податківців може бути використаний і у разі, якщо оплата відбувалась особистою карткою працівника або готівкою. Оскільки правила визначення доходу при цьому застосовуються аналогічні. 

Варто також зазначити, що оскільки сплата за проживання інших працівників здійснювалась однією особо і за допомогою корпоративної картки, яка закріплена саме за ним, то при подані авансового звіту саме цей працівник зобов’язаний включити сплачені суми до свого авансового звіту і надати підтвердження факту проживання осіб, за яких він заплатив.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»