• Посилання скопійовано

Переплатили ПДФО: як відобразити суму переплати в ф. №1ДФ?

Чи необхідно вказувати в ф. №1ДФ сплачену суму податку, якщо помилково було сплачено більше ніж потрібно? І як це зробити правильно? Відповідь дізнаємось з роз’яснення податківців

Переплатили ПДФО: як відобразити суму переплати в ф. №1ДФ?

Що говорить закон?

Відповідно до п. 1.2 Порядку №4 податковий розрахунок (за формою №1ДФ) - документ, який свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

Відображення показників у податковому розрахунку ф. №1ДФ на підставі відповідних первинних документів та бухгалтерського обліку підприємства за звітний податковий період.

Водночас згідно з п. 3.2 та 3.3 Порядку №4 у графі 3а "Сума нарахованого доходу" відображається дохід, нарахований фізичній особі відповідно до ознаки доходу згідно з довідником ознак доходів, у графі 3 "Сума виплаченого доходу" відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податковим агентом.

Тобто Порядком №4 передбачено відображення у податковому розрахунку сум доходів фактично нарахованих та виплачених платнику податку у відповідному періоді.

 

Що говорить ДФС?

А податківці розглядають випадки переплат з ПДФО по-різному. Все залежить від причини, з якої така переплата виникла.

 

Варіант 1. Нарахували податок вірно, але сплатили більше, ніж треба.

При такому варіанті в бухгалтерському обліку жодних виправлень не буде, тут наявна помилка при сплаті податку. За таких умов податківці в «ЗІР» (категорія 103.25) говорять: «Графа 4 «Сума перерахованого податку» податкового розрахунку за ф. №1ДФ в даному випадку повинна дорівнювати графі 4а «Сума нарахованого податку». При цьому, податковий агент має право на підставі поданої заяви повернути або врахувати в рахунок сплати наступних платежів тільки суму надміру сплаченого податку на доходи фізичних осіб, яка була перерахована до бюджету понад суму податкового зобов’язання».

Тобто, жодного відображення переплати в формі №1ДФ!

 

Варіант 2. Переплата була виявлена під час перерахунку доходів, ПСП та ПДФО

Відомо, що п. 169.4 ПКУ встановлює обов’язкові випадки, коли податковий агент має проводити перерахунок таких показників з метою встановлення, чи вірна сума податку була утримана з його платника-фізособи. Більш того, податковому агенту дозволено проводити такий перерахунок за будь-який період за власним бажанням.

Про те, як відображаються в формі №1ДФ результати такого перерахунку (зокрема, і переплата) податківці розповідали і раніше, наприклад, тут>>

Користуючись своїм право на проведення перерахунку сум нарахованих доходів /утриманих податків (пп. 169.4.3 ПКУ), податковий агент результати такого перерахунку, зокрема по нарахованих доходах та ПДФО, відображає у звітності ф. №1ДФ того періоду, в якому було проведено такий перерахунок.

Як відобразити в такому звітному кварталі суму донарахованого ПДФО, зрозуміло – беремо суму ПДФО за поточний квартал та додаємо донарахування, показуємо одним рядком і загальною сумою. А як бути з переплатою?

Як роз’яснюють податківці у ІПК від 12.04.2019 р. №1594/6/99-99-13-03-02-15/ІПК, якщо за результатами проведення перерахунку платнику податку по нарахованих сумах доходів та податку виникає від'ємне значення, то у звітності ф. №1ДФ у рядках 3 "Сума нарахованого доходу" та 3а "Сума виплаченого доходу", 4 "Сума нарахованого податку" та 4а "Сума перерахованого податку" проставляється сума надміру нарахованого доходу та утриманого податку зі знаком "мінус" та за відповідною ознакою доходу.

 

 

Що це означає?

 По-перше, що в результаті перерахунку може виявитися не лише зайво нарахована сума податку, а і зайво нарахована сума доходу. Як бачимо, податківці цілком нормально сприймають сторнування внаслідок перерахунку обох показників (тобто, виправлення в бухобліку методом сторно не лише зайво нарахованих сум ПДФО, а і сум зайво нарахованого доходу за наявності).  Звісно, зайвого доходу може і не бути, а переплата могла виникнути, наприклад, внаслідок помилкового незастосування ПСП. В такому випадку сторнуватиметься лише сума ПДФО.

По-друге, може виникнути ситуація, коли сума переплати більша, ніж сума ПДФО, нарахованого у звітному кварталі. Що робити тоді? Як бачимо з роз’яснення податківців, таку суму перевищення слід показати у звітному кварталі, в якому було проведено перерахунок, в формі №1ДФ зі знаком «мінус».

І це відємне значення  слід врахувати в наступних звітних періодах – як при нарахуванні ПДФО в бух обліку, так і при складанні форми №1ДФ. Адже ця сума зі знаком «мінус» буде зменшувати ПДФО, який має бути нарахований, до повного її погашення.

Тому податківці у ІПК від 12.04.2019 р. №1594/6/99-99-13-03-02-15/ІПК  зазначають, що у випадках, якщо податковим агентом по окремому платнику податку було перераховано (сплачено) податку на доходи фізичних осіб більше, ніж підлягало перерахуванню у поточному звітному періоді, то в звітності майбутніх періодів графа 4 може дорівнювати нулю. 

Наприклад, якщо за 1 квартал працівнику нараховується ПДФО в сумі 1000 грн, а переплату виявили на 3000 грн., то:

  • В формі №1ДФ за 1 квартал (коли проведено перерахунок) в графі 4 і 4а буде відображено – 2000 грн (тобто, різниця між 3000 і 1000);
  • В формі №1ДФ за 2  і 3 квартал в цих графах буде стояти нуль (адже сума ПДФО, яку слід нарахувати за цей період буде меншою, ніж переплата);
  • Сума ПДФО до сплати зявиться лише після погашення такої переплати, тобто, у формі №1ДФ за 4 квартал.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»