• Посилання скопійовано

Відряджений працівник проживає у фізособи-«єдинника»: які наслідки?

Чи повинно підприємство відображати у розрахунку за формою №1ДФ вартість проживання працівника у відрядженні у фізособи-«єдинника»? Чи може «єдинник» 2 групи надавати послуги з проживання відрядженому працівнику підприємства – платнику податку на прибуток? Дізнаємось відповіді з консультації податківців

Відряджений працівник проживає у фізособи-«єдинника»: які наслідки?

Згідно з позицією податківців, яка наведена у ІПК від 29.07.2019 р. №3545/6/99-99-13-02-03-15/ІПК, можна зробити висновок, що необхідність відображення у ф. №1ДФ доходу підприємця за надані послуги з проживання відрядженому працівнику залежить від того, хто безпосередньо здійснює оплату за таке проживання:

  • якщо плату послуг проживання здійснює безпосередньо працівник, а підприємство лише компенсує йому понесені витрати, то відображати в ф. №1ДФ суму сплачених коштів не потрібно;

  • якщо ж оплата вартості послуг надходить на рахунок підприємця від юридичної особи, то відповідно підприємство відображає таку суму у розрахунку за ф. №1ДФ з ознакою доходу «157».

Щодо можливості надання послуг з проживання підприємцями ІІ групи ЄП працівникам підприємств, які не є платниками єдиного податку, то ситуація аналогічна. Якщо оплату за послуги з проживання здійснює юридична особа (не платник ЄП) на рахунок підприємця, то такий підприємець порушує умови перебування на ІІ групі спрощеної системи. Відповідно він має сплатити єдиний податок за ставкою 15% з такого доходу та перейти на загальну систему з наступного кварталу надання таких послуг. І навпаки - порушення не буде, якщо оплату здійснює безпосередньо працівник підприємства.

Зауважимо, що така позиція податківців озвучувалась і раніше.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»