• Посилання скопійовано

Помер орендодавець: коли та як відображати виплати в формі №1ДФ?

Як відображається у формі №1ДФ орендна плата за користування земельною ділянкою, яка нарахована на користь померлого орендодавця – фізособи, а виплачується його спадкоємцям?

Помер орендодавець: коли та як відображати виплати в формі №1ДФ?

Коментар до ІПК ДФС від 25.07.2019 р. №3462/ІПК/18-28-13-01-20

Період до смерті орендодавця

Сума орендної плати, яка нарахована на користь померлого орендодавця – фізичної особи відображається в ф. №1ДФ під ознакою доходу «106» із зазначенням його реєстраційного номера облікової картки.

Саме тому такий розрахунок подається за останній звітний період, на який припадає смерть фізичної особи.

 

Період від дати смерті до дати звернення спадкоємців

Якщо після смерті фізичної особи (орендодавця) податковий агент за договором оренди продовжує нарахування орендної плати на користь померлої фізичної особи - орендодавця до моменту звернення спадкоємців, то податковий агент в податковому розрахунку за ф.№1ДФ суми доходу до моменту звернення спадкоємців не відображає, оскільки відсутній суб’єкт, на користь якого проводиться таке нарахування.

 

Період після звернення спадкоємця

Суми орендної плати, що нараховувались померлій фізичній особі — орендодавцю після її смерті та виплачуються спадкоємцю, оподатковуються податковим агентом в період виплати даних сум із застосуванням ставки, визначеної ст. 167 ПКУ.

Податок утримується за рахунок фізичної особи - спадкоємця.

Крім того, у податковому розрахунку за ф. №1ДФ податковий агент під ознакою доходу «106» відображає загальну суму нарахованого (виплаченого) доходу та загальну суму утриманого податку.

Детальніше цю ситуацію ми розглядали тут>>

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»