• Посилання скопійовано

Фізособа не повертає у строк поворотну фіндопомогу: що з ПДФО?

Сума заборгованості у разі її анулювання кредитором до закінчення строку позовної давності або у разі спливу строку позовної давності є доходом фізособи

Фізособа не повертає у строк поворотну фіндопомогу: що з ПДФО?

Головне управління ДПС у Донецькій області нагадує, що згідно з пп. 14.1.257 ПКУ поворотна фінансова допомога – сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов’язковою до повернення.

Правовою основою для отримання поворотної фінансової допомоги є договір позики. Відносини за договором позики регулюються ст. 10461053 ЦКУ.

Згідно зі ст. 1049 ЦКУ позичальник зобов’язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором. Основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується фізичною особою на підставі укладеного договору позики, протягом його строку дії, тобто часу, упродовж якого боржник повинен виконати обов’язок щодо повернення отриманої допомоги, не є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

Разом з цим, позовна давність – це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу. Загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки (ст. 257 ЦКУ).

Якщо боржником не виконується зобов’язання у строк, визначений договором, тобто не повертається поворотна фінансова допомога, то сума заборгованості включається до оподатковуваного доходу платника податку у разі її анулювання (прощення) кредитором до закінчення строку позовної давності на підставі пп. «д» пп. 164.2.17 або пп. 164.2.7 ПКУ у разі спливу строку позовної давності.

 

Від редакції:

За роз'ясненням у підкатегорії 103.02 "ЗІР", сума безповоротної фінансової допомоги, отриманої платником податку від податкового агента (юридичної особа, фізичної особи - підприємця) включається до складу загального місячного оподатковуваного доходу такого платника податку.

Оподаткування зазначених доходів за ставкою 18% провадить саме податковий агент (юридична особа, фізична особа - підприємець

***

Читайте також: Надали поворотну фіндопомогу, яку вам не повернули: наслідки з податку на прибуток

Джерело: ДПС у Донецькій області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»