• Посилання скопійовано

Запровадження прогресивної шкали ПДФО збільшить попит на «тіньову» зарплату

Компанії - члени Асоціації не підтримують запропоноване збільшення податкового навантаження на оплату праці, яке матиме негативний вплив саме на законослухняний бізнес

Запровадження прогресивної шкали ПДФО збільшить попит на «тіньову» зарплату

Запровадження прогресивної шкали оподаткування збільшить попит на «тіньову» оплату праці Такого висновку дійшли експерти Податкового комітету Асоціації після ознайомлення з проєктом Закону №2758, яким пропонується введення прогресивної шкали ПДФО, - повідомляє Європейська Бізнес Асоціація.

Компанії-члени Асоціації не підтримують запропоноване збільшення податкового навантаження на оплату праці, яке матиме негативний вплив саме на законослухняний бізнес. У разі впровадження прогресивної шкали витрати бізнесу суттєво зростуть, а негативними наслідками збільшення податкового навантаження можуть бути як збільшення вартості товарів та послуг сумлінних компаній, так і втрата ними висококваліфікованих кадрів.

Водночас, на думку експертів Асоціації, у результаті запровадження прогресивної шкали оподаткування зросте попит на «тіньову» оплату праці, що дасть додаткові переваги недобросовісним роботодавцям. Як результат, маємо ситуацію, коли умови діяльності ускладнюються для сумлінного бізнесу, а тіньовий сектор, де використовуються різні схеми ухилення від сплати податку, залишається поза увагою.

«Асоціація дотримується послідовної позиції щодо необхідності зниження податкового навантаження на оплату праці. Цього можна досягнути через зважені зміни в законодавстві, що мають бути націлені як на стимулювання добросовісних платників, так і на перешкоджання схемам ухилення від оподаткування», – коментує Світлана Михайловська, заступник директора з представництва інтересів компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації.

Нагадаємо, законопроєкт №2758 був зареєстрований у Верховній Раді 16 січня 2020 року.

У ньому пропонується запровадити нові ставки податку на доходи фізичних осіб в залежності від їхнього розміру:

  • до 10 розмірів мінімальної заробітної плати пропонується залишити чинну ставку 18%;
  • понад 10 розмірів мінімальної заробітної плати, але не більше 20 розмірів мінімальної заробітної плати – 36%,
  • для заробітних плат, розмір яких перевищує 20 місячних мінімальних заробітних плат ставка податку буде дорівнювати 54%. 

***

Читайте також:

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»