• Посилання скопійовано

Іноземні дивіденди фізособи-засновника: як оподатковуються ПДФО?

Якщо фізособа–резидент отримала дивіденди від іноземної компанії, то такі суми включаються до її загального річного оподатковуваного доходу

Іноземні дивіденди фізособи-засновника: як оподатковуються ПДФО?

ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що відповідно до пп. 164.2.8 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника ПДФО включаються пасивні доходи (крім зазначених у пп. 165.1.2 та 165.1.41 ПКУ).

Підпунктом 14.1.268 ПКУ встановлено, що термін «пасивні доходи» для цілей розділу IV ПКУ означає, зокрема доходи, отримані у вигляді дивідендів.

Платниками ПДФО є, зокрема фізичні особи – резиденти, які отримують іноземні доходи (пп. 162.1.1 ПКУ).

Відповідно до положень пп. 163.1.3 ПКУ об’єктом оподаткування резидента є іноземні доходи – доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.

Згідно з пп. 164.4 ПКУ під час нарахування (отримання) доходів, отриманих у вигляді валютних цінностей або інших активів (вартість яких виражена в іноземній валюті або міжнародних розрахункових одиницях), такі доходи перераховуються у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діє на момент нарахування (отримання) таких доходів.

Порядок оподаткування іноземних доходів регулюється п. 170.11 ПКУ.

Підпунктом 170.11.1 ПКУ визначено (з урахуванням вимог пп. 49.18.4 ПКУ), що у разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника ПДФО – отримувача, який зобов’язаний подати до 01 травня року, що настає за звітним, річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

З урахування вищевикладеного, якщо фізична особа – резидент отримав суми дивідендів з іноземним джерелом походження, то такі суми включаються до загального річного оподатковуваного доходу такої фізичної особи – резидента.

Джерело: ДПС у Дніпропетровській області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»