• Посилання скопійовано

Увага! З 1 липня з’являться нові ознаки доходів для ф. №1ДФ

Мінфін затвердив зміни до Довідника ознак доходів. Чинні назви ознак доходів приводяться у відповідність із нормами ПКУ, а також вводяться нові ознаки 153 та 197 для наданої та отриманої поворотної фіндопомоги

Увага! З 1 липня з’являться нові ознаки доходів для ф. №1ДФ

Мінфін наказом від 26.05.2020 р. №241 (зареєстрований в Мін'юсті 12.06.2020 р. за №514/34797) затвердив зміни до додатка до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку.

Звертаємо увагу, що зміст форми №1ДФ не зміниться. 

Наказом вносяться зміни лише до додатку до Порядку №4.

 

Що зміниться?

У Розділі 1 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» чинні назви ознак доходів приводяться у відповідність із нормами ПКУ, а також:

1) узагальнену ознаку 153 «Основна сума поворотної фінансової допомоги, наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому, основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку» поділено на дві:

  • 153 «Сума поворотної фінансової допомоги наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому»;
  • 197 «Сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку».

2) розподілено види доходів з ознаки 106 (за нею відображалися всі види доходів щодо оренди нерухомості та землі) на ознаки:

  • 106 «Надання земельної частки (паю) в лізинг, оренду або суборенду»;
  • 195 «Надання земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю в лізинг, оренду суборенду, емфітевзис»;
  • 196 «Надання майна (крім земельної частки (паю), земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю) в лізинг, оренду або суборенду».

3) зі змісту ознаки доходу 125 прибрано згадку про внески за договорами довгострокового страхування життя;

4) викладено у новій редакції ознаку доходу 128. Під цією ознакою будуть зазначатися сума державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги (включаючи грошові компенсації особам з інвалідністю, на дітей з інвалідністю при реалізації індивідуальних програм реабілітації осіб з інвалідністю, суми допомоги по вагітності та пологах), винагород і страхових виплат, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування та у формі фінансової допомоги особам з інвалідністю з Фонду соціального захисту інвалідів. Тобто вже не потрібно буде зазначати суми житлових та інших субсидій або дотацій. Для звичайних роботодавців правила використання цієї ознаки не зміняться. Як і раніше, під цієї ознакою потрібно буде зазначати допомогу по вагітності та пологах.

 

Коли наберуть чинності зміни?

Цей наказ набере чинності з 1 липня 2020 року.

Відповідно під час звітування за ІІI квартал 2020 року слід буде застосовувати нові ознаки доходів. (Зауважимо, що поки не було роз'яснень ДПС щодо початку застосування нових ознак. Тому чекаємо, якщо довідник ДПС в програмному забезпеченні оновить до закінчення червня та наголосить на початку його застосування за ІІ квартал, тоді доведеться його застосовувати вже).

***

Читайте також: УВАГА! Нові ознаки доходів за ф. №1ДФ слід застосовувати при звітуванні за ІІІ квартал

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»