• Посилання скопійовано

При оренді землі ознака доходу в №1ДФ залежить від цільового призначення

Фізособа надає земельну ділянку в оренду. Як відобразити орендну плату в формі №1ДФ? Податківці роз’яснили, що при цьому можуть застосовуватися як ознака доходу «106», так і ознака доходу «195» - в залежності від цільового призначення такої земельної ділянки

При оренді землі ознака доходу в №1ДФ залежить від цільового призначення

Коментар до ІПК від 21.08.2020 р. №3550/ІПК/99-00-04-05-03-06

Хто платить ПДФО та ВЗ при оренді землі у фізособи?

Згідно з п. 164.2.5 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізособи включається дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування). Визначається такий дохід у порядку, встановленому п. 170.1 ПКУ.

При цьому, податковим агентом платника податку - орендодавця щодо його доходу від надання в оренду (емфітевзис) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю є орендар (п. 170.1.1 ПКУ).

Єдине виключення, це якщо орендар є фізичною особою і не має статусу  самозайнятої особи (тобто, не є ФОП і не проводить незалежної професійної діяльності). В цьому випадку особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є  орендодавець.

Отже, при оренді земельної ділянки у фізособи підприємство зобов’язане утримати та сплатити до бюджету відповідну суму податку з доходу та відобразити його у розрахунку за формою №1ДФ.

 

Як показати орендну плату в формі №1ДФ?

Податківці у ІПК від 21.08.2020 р. №3550/ІПК/99-00-04-05-03-06 роз’яснюють наступний порядок заповнення розрахунку за формою №1ДФ при оренді земельної ділянки у фізособи:

  • під ознакою доходу «195» відображається дохід від надання в лізинг, оренду, суборенду, емфітевзис земель сільськогосподарського призначення (наприклад за договорами оренди з цільовим призначенням «особисте селянське господарство» та про надання права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб - емфітевзис);
  • під ознакою доходу «106» дохід від надання земельної частки (паю), земельної ділянки не сільськогосподарського призначення в лізинг, оренду або суборенду.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»