• Посилання скопійовано

Яка надана працівникам матдопомога оподатковується ПДФО?

Систематична допомога прирівнюється до заробітної плати і відповідно в повному розмірі оподатковується

Яка надана працівникам матдопомога оподатковується ПДФО?

У ДПС в Івано-Франківській області повідомляють, якщо виплата матеріальної допомоги має систематичний характер (наприклад, допомога на оздоровлення), і надається всім або більшості працівникам, то така допомога з метою оподаткування прирівнюється до заробітної плати.

Відповідно до норм Податкового кодексу України заробітна плата – це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку на доходи фізичних осіб у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом. Доходи у вигляді заробітної плати платника податку включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу і оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором – 1,5%.

Якщо працедавець надає окремим працівникам нецільову благодійну допомогу за їх заявами у зв’язку з особистими обставинами, яка носить разовий характер, то сума такої допомоги не включається до оподатковуваного доходу якщо протягом звітного податкового року не перевищує суми граничного розміру доходу (у 2020 році – 2940 грн., у 2021 році – 3180 грн.), а сума перевищення оподатковується в загальному порядку податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором – 1,5%.

Джерело: ДПС у Івано-Франківській області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»