• Посилання скопійовано

Підвищення кваліфікації працівників через Zoom або Skype: що з ПДВ?

Податківці роз’яснили, в яких випадках надання дистанційно послуг з освіти або підвищення кваліфікації (за допомогою Zoom або Skype) оподатковуються ПДВ

Підвищення кваліфікації працівників через Zoom або Skype: що з ПДВ?

Коментар до ІПК ДПС від 13.01.2021 р. №139/ІПК/99-00-21-03-02-06

Отримувати знання зараз дуже просто і зручно. Для цього не обов’язково відвідувати лекції або сидіти в бібліотеці. Інтернет дозволяє дивитися вебінари та онлайн-лекції, слухати аудіокниги або читати книги у онлайн-бібліотеках. Крім цього, з викладачем/тренером можна спілкуватися за допомогою всіляких засобів інтернет-зв’язку, наприклад, Zoom або Skype.

Простіше стало і самим викладачам/тренерам. Але оскільки для них це послуги, за які вони отримують плату, виникає питання щодо оподаткування таких послуг ПДВ. І ось тут важливими стають речі, які зазвичай інтернет-користувачам не цікаві: місце надання послуг, країна проживання викладача і студента тощо.

 

Місце постачання послуг

Загальні правила прості:

  • згідно з пп. «б» п. 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників ПДВ з постачання послуг, місце постачання яких відповідно до ст. 186 ПКУ розташоване на митній території України;
  • пунктами 186.2 – 186.4 ПКУ визначено категорії послуг, місце постачання яких визначається залежно від місця реєстрації постачальника або отримувача відповідних послуг або від місця фактичного надання відповідних послуг. Якщо ж надаються послуги, що не зазначені у п. 186.2 та 186.3 ПКУ, то їх місцем постачання є місце реєстрації постачання (п. 186.4 ПКУ).

Податківці у коментованій ІПК зазначають, що послуги з навчання персоналу через мережу Інтернет (за допомогою програм Zoom, Skype тощо) відсутні у переліку послуг, визначених у п. 186.2 і 186.3 ПКУ. Відповідно місцем постачання таких послуг є місце реєстрації їх постачальника.

Аналогічну позицію вони озвучували і щодо послуг з навчання персоналу, що надаються не через мережу Інтернет (про це ми писали тут).

Розглянемо далі, в яких випадках такі послуги не будуть оподатковуватися ПДВ.

 

Послуги надаються нерезидентом (резиденту)

Як було зазначено вище, місцем постачання освітніх послуг є місце реєстрації постачальника. Отже, якщо послуги з навчання персоналу через мережу Інтернет постачаються резиденту нерезидентом, то операції з постачання таких послуг не є об'єктом оподаткування ПДВ.

При отриманні таких послуг від нерезидента у резидента не виникають обов’язки з нарахування ПЗ з ПДВ, складання ПН та відображення суми придбаних послуг у декларації з ПДВ.

Також нагадаємо, що при виплаті доходів, зазначених у пп. 141.4.1 ПКУ, нерезиденту резидент утримує податок з таких доходів, за ставкою 15% (крім доходів, зазначених у пп. 141.4.3 - 141.4.6 та 141.4.11 ПКУ) їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету під час такої виплати.

Податок у зазначеному розмірі утримується, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності (пп. 141.4.2 ПКУ).

 

Послуги надаються резидентом (як нерезиденту, так і резиденту)

А от якщо надавачем послуг є резидент (тобто його місце реєстрації знаходиться на території України), операції з постачання таких послуг є об'єктом оподаткування ПДВ.

Щоправда, ПЗ з ПДВ за ставкою 20% у такому випадку виникають тільки у тих резидентів, які зареєстровані платниками ПДВ (або підлягають такій реєстрації в обов’язковому порядку).

А далі за звичайними правилами:

  • якщо такі послуги надаються іншому резиденту-платнику ПДВ, то платник ПДВ-постачальник послуг складає ПН на такого платника податку.
  • якщо ж послуги надаються нерезиденту або резиденту-неплатнику ПДВ, то ПН в обох випадках складається як на неплатника ПДВ (отримувач зазначається «Неплатник») з умовним ІПН 100000000000.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»