• Посилання скопійовано

Як оподатковуються доходи, отримані від реалізації сільгосппродукції?

Якщо фізособою отримано доходи в результаті обробітку земельних ділянок, які перевищують 2 га, та з яких не утримано ПДФО та військовий збір, така фізична особа зобов’язана подати податкову декларацію та сплатити ПЗ

Як оподатковуються доходи, отримані від реалізації сільгосппродукції?

ДПС у Донецькій області наголошує, що особисте селянське господарство - це, зокрема, господарська діяльність, яка проводиться без створення юридичної особи з метою задоволення особистих потреб шляхом виробництва, переробки і споживання сільськогосподарської продукції, реалізації її надлишків.

Перелік доходів, які включаються до загального місячного (річного) доходу платника податку, визначено п. 164.2 ст.164 Податкового Кодексу України (далі - Кодекс). Не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичної особи (не підлягають оподаткуванню) доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України, для ведення особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари. При цьому розмір земельних ділянок, зазначених в абзаці другому пп. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 Кодексу, а також розмір виділених в натурі (на місцевості) земельних часток (паїв), які не використовуються (здаються в оренду, обслуговуються), не враховуються.

Якщо розмір земельних ділянок, зазначених в абзаці третьому пп. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 Кодексу, перевищує 2 гектари, дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

Враховуючи зазначене, якщо фізичною особою отримано доходи в результаті обробітку земельних ділянок, які перевищують норми, встановлені пп. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 Кодексу, та з яких не утримано податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, така фізична особа зобов’язана подати податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити податкові зобов’язання у визначений законодавством строк.

Також звертаємо увагу громадян, які мають у власності транспортні засоби спеціального призначення (трактори, самохідні шасі, зернозбиральні комбайни, дорожно – будівельну техніку та інші механізми) - ви також зобов’язані подати податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити податкові зобов’язання у визначений законодавством строк за доходи, отримані від надання послуг вищевказаними транспортними засобами.

Шановні сільськогосподарські товаровиробники, громадяни, які власними силами обробляють земельні ділянки та громадяни, які мають у власності транспортні засоби спеціального призначення, задекларуйте свої доходи!

Джерело: ДПС у Дніпропетровській області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»