• Посилання скопійовано

Орендні платежі в єдиній звітності: які правила зазначення?

За якими ознаками доходів слід зазначати орендні платежі в єдиній звітності? Які обов’язки виникають у орендаря при оренді майна у фізосіб?

Орендні платежі в єдиній звітності: які правила зазначення?

Обов’язки орендаря майна як податкового агента

Відповідно до пп. 170.1.1 ПКУ податковим агентом платника податку – орендодавця щодо його доходу від надання в оренду (емфітевзис) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю є орендар.

Податковим агентом платника податку – орендодавця під час нарахування доходу від надання в оренду об’єктів нерухомості, інших, ніж зазначені в пп. 170.1.1 ПКУ (включаючи земельну ділянку, що знаходиться під такою нерухомістю, чи присадибну ділянку), є орендар (пп. 170.1.2 ПКУ).

Звісно, це правило діє, якщо орендар є юридичною особою або самозайнятою фізособою (ФОП або фізособою, яка здійснює незалежну професійну діяльність, пп. 14.1.226 ПКУ). 

 

За якими ознаками доходу слід зазначати оренді платежі?

Це ми докладно розглядали тут.

Якщо орендна плата сплачується ФОП, то її в додатку 4ДФ треба відображати з ознакою доходу «157». 

Якщо орендна плата сплачується звичайній фізособі, то ознака доходу залежить від виду орендованого майна! 

Якщо йдеться про оренду рухомого майна, то орендну плату треба відображати з ознакою доходу «127» (як інші оподатковані доходи). 

А от якщо йдеться про оренду нерухомого майна, то:  

  • під «106» ознакою доходу відображається дохід від надання земельної частки (паю) в лізинг, оренду або суборенду;
  • під «195» ознакою доходу відображається дохід від надання земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю в лізинг, оренду, суборенду, емфітевзис;
  • під «196» ознакою доходу відображається дохід від надання іншого нерухомого майна (крім земельної частки (паю), земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю) в оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування).

 

Орендна плата за декілька років, яку виплачено авансом

Податківці у ІПК від 22.02.2021 р. №685/ІПК/99-00-04-03-03-06 вказали, що дохід у вигляді орендної плати, який нараховується (виплачується) юридичною особою (орендарем) на користь фізичної особи (орендодавця), включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку та оподатковується під час нарахування (виплати) ПДФО  та військовим збором на загальних підставах.

Податківці наголошують: дохід у вигляді орендної плати відображається податковим агентом у податковому розрахунку шляхом заповнення граф 3, 3а, 4, 4а незалежно від того, що орендна плата виплачувалась фізичній особі авансом за декілька років. При цьому значення графи 3а повинно відповідати значенню графи 3. 

 

Орендна плата померлого орендодавця

Сума орендної плати, яка нарахована на користь померлого орендодавця – фізичної особи відображається у додатку 4ДФ до Розрахунку зі зазначенням його реєстраційного номера облікової картки.

Такий Розрахунок подається за останній звітний період, на який припадає смерть фізичної особи.

Якщо після смерті фізичної особи (орендодавця) податковий агент за договором оренди продовжує нарахування орендної плати до моменту звернення спадкоємців, то податковий агент не відображає відомості про нараховані суми орендної плати у додатку 4ДФ до Розрахунку, оскільки відсутній суб’єкт, на користь якого проводиться таке нарахування.

Крім того, у додатку 4ДФ до Розрахунку відображається орендна плата за договором оренди, яка нарахована податковим агентом – орендарем, у тому податковому періоді, в якому така сума фактично буде виплачена на користь спадкоємців, з відповідним оподаткуванням та зазначенням суми ПДФО, утриманого (перерахованого) до відповідного бюджету.

 

Відшкодування комунальних послуг поза договором оренди

Податковий агент – орендар у додатку 4ДФ до Розрахунку суму сплачених комунальних платежів за спожиті ним комунальні послуги, яка згідно з договором оренди не включається до орендної плати, та відшкодовується фізичній особі – орендодавцю, відображає як дохід отриманий у вигляді додаткового блага за ознакою «126».

 

Оренда нерухомості, яка належить нерезиденту

Податківці у підкатегорії 103.25 «ЗІР» наголосили, що фізичним особам – нерезидентам забороняється самостійно передавати нерухомість, що їм належить, в оренду. Така передача можлива лише через фізичну особу – підприємця або юридичну особу – резидента України, які виконують представницькі функції.

Представницькі функції слід розуміти як представництво, яке відповідно до ст. 237 ЦКУ є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов’язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє.

Відповідно сума орендної плати, що перераховується юридичною особою (фізичною особою – підприємцем) іншій фізичній особі – підприємцю (уповноваженій особі), яка виконує представницькі функції стосовно надання майна в оренду фізичною особою – нерезидентом за договором оренди нерухомого майна, відображається в додатку 4ДФ до Розрахунку за ознакою доходу «157».

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»