• Посилання скопійовано

Виявлено недостачу товарів чи основних засобів при інвентаризації: що робити з ПДВ?

Податківці пояснюють, що у такому разі платник ПДВ повинен нарахувати податкові зобов’язання, незалежно від того чи встановлено винних осіб та чи стягуються з таких осіб втрати

Виявлено недостачу товарів чи основних засобів при інвентаризації: що робити з ПДВ?

ДФС у Луганській області, керуючись п. 198.5 «г» ст. 198 ПКУ, зазначила: якщо товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися в операціях, що не є господарською діяльністю платника ПДВ, то такий платник податку зобов’язаний:

- нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ виходячи з бази оподаткування,

- скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в ЄРПН зведену податкову накладну за товарами/послугами, необоротними активами (для товарів/послуг, необоротних активів, придбаних або виготовлених до 1 липня 2015 року, - у разі, якщо під час такого придбання або виготовлення суми податку були включені до складу податкового кредиту.

Отже, якщо при інвентаризації платником податку встановлений факт недостачі товарів, основних засобів, при придбанні яких був сформований податковий кредит, то у зв’язку з тим, що такі товари, основні засоби використані не у господарській діяльності, платник ПДВ повинен нарахувати податкові зобов’язання, незалежно від того чи встановлено винних осіб та чи стягуються з таких осіб втрати.

При цьому відшкодування заподіяних втрат винними особами, не призводить до додаткового виникнення податкових зобов’язань з ПДВ.

 

Від редакції: База оподаткування ПДВ

При нарахуванні компенсаційних ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ потрібно пам'ятати про правила  визначення бази оподаткування у такому випадку. Наразі вона визначається на підставі норми п. 189.1 ПКУ

 

Зверніть увагу: за роз’ясненням, наданим ДФСУ у листі від 13.04.2016 р. N 8220/6/99-99-19-03-02-15, для товарів, придбаних на митній території України або ввезених на митну територію України, ціна придбання визначається як вартість майна, за якою таке майно набуте у власність, тобто ціна, зазначена в договорі на придбання товару (контрактна вартість).

 Платнику податку потрібно скласти не пізніше останнього дня звітного періоду і зареєструвати в ЄРПН  зведену ПН щодо нарахованих компенсаційних ПЗ з ПДВ. В бухгалтерському обліку нарахування таких ПЗ з ПДВ буде відображено проведенням: Дт 949 Кт 641/ПДВ.  

 

Порядок складання податкової накладної

Відповідно до пп. 4 п. 11 Порядку складання ПН та РК, у разі складання зведеної податкової накладної в графі "Зведена податкова накладна" робиться помітка "X". У таких зведених податкових накладних у графі "Отримувач (покупець)" платник податку зазначає власне найменування (П.І.Б.), у рядку "Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)" проставляється умовний ІПН "600000000000", а у верхній лівій частині зазначається відповідний тип причини 13.

У графі 4 вказується "грн", а графи 3, 5-9 не заповнюються (п. 3 та п. 8 п. 16 Порядку).

У графі 10 зведених податкових накладних вказується вартість (частина вартості) товару/послуги, необоротного активу, на яку нараховується ПДВ відповідно до пункту 198.5 ПКУ, згідно з основною ставкою ПДВ у розмірі 20% та ставкою ПДВ у розмірі 7% в залежності від застосування цих ставок при нарахуванні податкових зобов’язань з ПДВ.

Джерело: ДФС у Луганській області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»