• Посилання скопійовано

Добровільна реєстрація платником ПДВ: коли податківці мають право відмовити?

ДФСУ нагадала, на яких підставах контролери можуть відмовити у добровільній реєстрації платником ПДВ

Добровільна реєстрація платником ПДВ: коли податківці мають право відмовити?

ДФСУ у листі від 12.09.2016 р. №30350/7/99-99-08-01-01-17 нагадує, що реєстрація платником ПДВ за добровільним рішенням особи здійснюється відповідно до вимог ст. 182 та 183 ПКУ та регламентується розділом III Положення №1130.

 

Хто може добровільно стати платником ПДВ

Добровільно зареєструватися платником ПДВ може особа, яка провадить або планує провадити господарську діяльність незалежно від дати її державної реєстрації. Тобто особа, у якої обсяги оподатковуваних операцій відсутні або за останні 12 календарних місяців є меншим за суму у 1 000 000 гривень.

 

Як зареєструватися

Для цього слід подати до контролюючого органу за місцезнаходженням (місцем проживання) реєстраційну заяву за ф. №1-ПДВ (далі - Заява) не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого така особа вважатиметься платником ПДВ і матиме право на податковий кредит і виписку податкових накладних.

У заяві можна зазначити бажаний (запланований) день реєстрації як платника ПДВ, що відповідає даті початку податкового періоду (календарний місяць), з якого така особа вважатиметься платником ПДВ та матиме право на виписку податкових накладних.

Заява подається за вибором платника податків в один з таких способів:

  •  особисто платником податків або уповноваженою на це особою;
  • в електронній формі засобами електронного зв'язку (із використанням Єдиного вікна подання електронної звітності або через Електронний кабінет платника);
  • під час реєстрації бізнесу як додаток до заяви про державну реєстрацію створення юрособи або державну реєстрацію фізичної особи - підприємця.

При цьому правила, порядок та строки розгляду контролюючими органами заяв, поданих засобами електронного зв'язку або як додаток до реєстраційної картки, є такими самими, як і для заяв, поданих у паперовому вигляді.

 

Підстави для відмови у реєстрації

Контролюючий орган може відмовити у реєстрації особи як платника податку, якщо за результатами розгляду реєстраційної заяви та/або поданих документів встановлено, що особа:

  • або не відповідає вимогам, визначеним ст. 180, п. 181.1, п. 182.1 та п. 183.7 ПКУ,
  • або якщо існують обставини, які є підставою для анулювання реєстрації згідно зі ст. 184 ПКУ,
  • якщо при поданні реєстраційної заяви чи визначенні бажаного (запланованого) дня реєстрації не дотримано порядок та строки (терміни), встановлені п. 183.1, 183.3 - 183.7 ПКУ.

Якщо у заяві не зазначені обов'язкові реквізити, надані недостовірні або неповні дні, її не скріплено печаткою заявника (за наявності), не підписано заявником (для фізичних осіб), відповідальною особою заявника (для юридичних осіб) чи особою, яка має документально підтверджене повноваження щодо підпису заяви від особи, яка реєструється платником ПДВ, відомості про заявника не включені до Єдиного державного реєстру, то протягом 3 робочих днів від дня отримання заяви контролюючий орган звертається до особи з письмовою пропозицією надати нову заяву (із зазначенням підстав неприйняття попередньої).

Нагадаємо, що з 29.04.2016 р. запроваджено можливість подати нову заяву до контролюючого органу з бажаною датою реєстрації, що була вказана у попередній неприйнятій заяві, якщо особою, яка добровільно реєструється платником ПДВ, ліквідовано недоліки та така нова заява подана не пізніше ніж за 3 робочих дні до початку податкового періоду, з якого така особа вважатиметься платником ПДВ та матиме право на податковий кредит і виписку податкових накладних.

Окрім того, податківці зауважують, що у заяві про добровільну реєстрацію платником ПДВ контролюючим органом не може вимагатись заповнення таких даних:

• розділу I заяви, що подається як додаток до заяви про державну реєстрацію фізичної особи - підприємця;

• розділів 1, 2 заяви, яка подана юридичною особою як додаток до заяви про державну реєстрацію створення юридичної особи;

• розділу 6 заяви;

• частин другої та третьої розділу 7 заяви;

• розділу 9 заяви, якщо заявник не є учасником договору про спільну діяльність, управителем майна або інвестором угоди про розподіл продукції;

• розділу 10 заяви, якщо платником ПДВ добровільно реєструється фізична особа - підприємець.

Розділ 5 Заяви заповнюється згідно з додатком до неї "Причини реєстрації платником податку на додану вартість або критерії, за якими платник відповідає вимогам розділу V Кодексу", сам додаток до контролюючого органу не подається.

У частині першій розділу 7 та розділі 8 Заяви про добровільну реєстрацію платником ПДВ може бути зазначено "0" ("нуль").

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»