• Посилання скопійовано

Нова податкова накладна та розрахунок коригування: приклади заповнення

Фахівці Дт-Кт проаналізували нові форми податкової накладної та розрахунку коригування та на прикладах розповіли про нові правила їх заповнення

Нова податкова накладна та розрахунок коригування: приклади заповнення

Нагадаємо, що 1 березня набрали чинності нові форми податкової накладної (ПН) та розрахунку коригування (РК)  та зміни до порядку їх складання, затверджені Наказом Мінфіну від 23.02.2017 р. №276. Про це ми повідомляли тут>>

Розглянемо, що ж змінилося в нових формах та як правильно їх заповнювати (на прикладах).

 

Коротко про зміни та реєстрацію нових ПН/РК

Сама форма податкової накладної не дуже змінилася порівняно зі "старою" формою. В ній і надалі маємо два розділи - А та Б. Але графу 3 розділу Б поділено на три графи для зазначення кодів УКТ ЗЕД та кодів послуг, а також  з’явилася нова графа 11 для сільгосптоваровиробників. 

За якою формою потрібно складати та реєструвати податкові накладні та розрахунки коригування, датовані лютим та березнем 2017 року, читайте  тут. Якщо коротко, то ці документи, датовані до 01.03.2017 р. можна складати за "старою" формою. Але це виняток і діє він лише до 15.03.2017 р.

 

Увага! Починаючи з 16.03.2017 р. складати податкові накладні та розрахунки коригування потрібно буде за новою формою. 

 

Зазначення кодів в ПН

Як й передбачалося проектом у новій формі ПН графа 3 буде мати назву «Код» та буде містити три графи: 

  • 3.1 (код товару згідно УКТ ЗЕД),
  • 3.2  (ознака імпортованого товару),
  • 3.3 (код послуг згідно з ДКПП).

Оновлений Порядок №1307 заповнення  ПН описує заповнення цих граф так: 

  • графи 3.1 або 3.3 заповнюються на всіх етапах постачання товарів/послуг;
  • у випадку постачання товару заповнюється графа 3.1, в якій зазначається код товару згідно з УКТ ЗЕД.
  • у випадку постачання товару, ввезеного на митну територію України, у графі 3.2 проставляється позначка "Х". Деталізовано, що така позначка має бути зазначена на всіх етапах постачання імпортних товарів. 
  • у випадку постачання послуги заповнюється графа 3.3, в якій зазначається код послуги згідно з ДКПП.

Код товару згідно з УКТ ЗЕД потрібно зазначати суцільним порядком без будь-яких розділових знаків (пробілів, крапок тощо). Крім того, платники ПДВ (за винятком постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України) мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з ДКПП не повністю, але не менше ніж чотири перших цифри відповідного коду. 

 

Зверніть увагу! Згідно змін, внесених до п. 16 Порядку № 1307, на ДФС покладені повноваження визначення умовних кодів товарів, що відсутні в УКТ ЗЕД, та забезпечення їх оприлюднення на її власному офіційному веб-порталі. Тож для тих товарів, яких не має в УКТ ЗЕД, коди повинні будуть визначити податківці (а ось коли це буде – наразі невідомо). Як тільки така інформація буде оприлюднена, ми про неї обов’язково повідомимо! 

 

За Наказом № 276 встановлено перелік ПН, при складанні якої заповнювати графу 3 буде не потрібно. 

 

В яких ПН та РК коди послуг та згідно з УКТ ЗЕД не зазначаються 

Якщо за проектом наказу було встановлено тільки один такий тип ПН, то за Наказом №276 без кодів УКТ ЗЕД складаються ПН з типами причин:

04 - Складена на постачання у межах балансу для невиробничого використання;

08 - Складена на постачання для операцій, які не є об'єктом оподаткування податком на додану вартість;

09 - Складена на постачання для операцій, які звільнені від оподаткування податком на додану вартість;

13 - Складена у зв’язку з використанням виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг не в господарській діяльності).

15 - Складена на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до статей 188 і 189 Податкового кодексу України, над фактичною ціною постачання».

Проблема із зазначенням кодів для товарів/послуг для складання ПН за щоденними підсумками так й залишилася не вирішеною. На жаль, для таких ПН працюватимуть загальні правила складання. Тобто, з усіма кодами.

Читайте також:
Як вказувати УКТ ЗЕД, якщо товари продаються у комплекті;
Товар вироблявся в декількох країнах: як визначити код УКТ ЗЕД? 

 

Як й передбачалося проектом введено єдиний тип причини для ПН, складених на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до статей 188 і 189 ПКУ, над фактичною ціною постачання. Такий тип причини має назву назву «15 - Складена на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до статей 188 і 189 Податкового кодексу України, над фактичною ціною постачання». 

ПН з типом причини «15», за бажанням платника, можна буде складати й один раз на місяць у вигляді зведеної ПН, з урахуванням сум ПДВ, розрахованих виходячи з перевищення бази оподаткування над фактичною ціною, визначених окремо по кожній операції з постачання товарів/послуг.  При цьому: 

- у рядках такої податкової накладної, відведених для заповнення даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані; 

- у графі 2 розділу Б потрібно буде зазначати загальну назву номенклатури: «Перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до статей 188 і 189 ПКУ, над фактичною ціною постачання»;

- графи 3.1, 3.2, 3.3, 4, 5, 11 розділу Б у ПН з типом 15 не потрібно заповнювати.

 

Податкові накладні з умовним ІПН

Однакові правила складання ПН будуть застосовуватися у разі:

  • здійснення операцій з постачання товарів/послуг, за якими не були нараховані податкові зобов’язання відповідно до п. 198.5 ПКУ та п. 199.1 ПКУ (для товарів/послуг, придбаних або виготовлених до 1 липня 2015 року, – якщо під час такого придбання або виготовлення суми податку були включені до складу податкового кредиту) у межах балансу платника податку для невиробничого використання;
  • використання товарів/послуг, за якими не були нараховані податкові зобов’язання відповідно до п. 198.5 ПКУ (для товарів/послуг, придбаних або виготовлених до 1 липня 2015 року, – якщо під час такого придбання або виготовлення суми податку були включені до складу податкового кредиту), в операціях, які не є об'єктом оподаткування або звільняються від оподаткування; 
  • використання виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг, за якими не були нараховані податкові зобов’язання відповідно до п. 198.5 ПКУ (для виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг, придбаних або виготовлених до 1 липня 2015 року, – якщо під час такого придбання або виготовлення суми податку були включені до складу податкового кредиту), не в господарській діяльності;
  • визначення при анулюванні реєстрації платника податку податкових зобов’язань за товарами/послугами, необоротними активами, за якими не були нараховані податкові зобов’язання відповідно до п. 198.5 ПКУ (для товарів/послуг, необоротних активів, придбаних або виготовлених до 1 липня 2015 року, – якщо під час такого придбання або виготовлення суми податку були включені до складу податкового кредиту) та які не були використані в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності.

Тобто з 1 березня у таких ПН потрібно у рядку «Індивідуальний податковий номер» зазначати умовний ІПН 600000000000, а в рядку отримувач (покупець) своє найменування. 

ПН з ІПН 400000000000 буде складатися за операціями з ліквідації основних засобів за самостійним рішенням платника податку; переведення виробничих основних засобів до складу невиробничих; здійснення операцій з постачання товарів/послуг у рахунок оплати праці фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником податку.

 

Складання ПН сільгосптоваровиробниками 

Складання ПН сільгосптоваровиробниками буде здійснюватися  за тим же порядком, що було обумовлено у проекті наказу Мінфіну. 

У таких ПН у другій частині (після знака дробу) номеру ПН код «2» зазначатиметься виключно тими платниками ПДВ, які включені до Реєстру отримувачів бюджетної дотації, у разі здійснення операцій з постачання власновироблених товарів, отриманих за результатами видів діяльності, визначених в статті 16-1 Закону „Про державну підтримку сільського господарства України”. 

Сільгосптоваровиробники заповнюватимуть й нову графу 11 розділу Б. Як її заповнювати? Читайте тут>>

 

 Зміни у формі Розрахунку коригування до податкової накладної (РК)

Зміни є аналогічними до змін у податковій накладній. Так, в новій формі РК графи 4.1, 4.2 та 4.3 відповідають новим графам 3.1, 3.2, 3.3 ПН. У разі коригування сум податкових зобов'язань за операціями з постачання товарів/послуг у графі 4.1 РК буде вказуватися код таких товарів згідно з УКТ ЗЕД, або у графі 4.3 - код таких послуг згідно з ДКПП.

Всі РК, які мають бути зареєстровані у ЄРПН з 1 березня 2017 року,  мають бути заповнені за цією формою.

ДФС вже звертало увагу й раніше до затвердження нової форми ПН та РК, що з 1 січня 2017 року при складанні РК в обов’язковому порядку зазначається код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних і імпортних товарів – 10 знаків, для інших товарів – не менше 4 знаків).  Таке правило діє незалежно від дати придбання чи виготовлення такого товару (до 1 січня 2017 року чи після цієї дати). А отже, незалежно від дати складання податкової накладної, до якої складається РК, якщо його датовано з 01.01.2017 р. і далі! Див. новину на цю тему>>

З появою нової форми РК та ПН це ж правило діє й для РК до ПН, складених на постачання послуг. Тобто при складанні таких РК до ПН потрібно зазначати код послуги за ДКПП. 

 

Також слід пам’ятати про таке:

 

Граничні строки реєстрації ПН та РК в ЄРПН

 

• для ПН/РК, складених з 1 по 15 к.д. (включно) календарного місяця, - до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;

• для ПН/РК, складених з 16 по останній к.д. (включно) календарного місяця, - до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені.

 

ПН та РК у ЄРПН можуть реєструватися протягом 365 к.д. з дня їх складання

Відповідальність за несвоєчасну реєстрації ПН та РК в ЄРПН

  • 10% суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК, - у разі порушення строку реєстрації до 15 к.д.;
  • 20% суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК, - від 16 до 30 к.дн.;
  • 30% суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК, - від 31 до 60 к.дн.;
  • 40% суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК- від 61 до 365 к.дн.

Зверніть увагу! З 01.01.2017 року вони не поширюються на ПН та РК, які «не надаються отримувачу (покупцю), складені на звільнені операції від оподаткування ПДВ і на операції з оподаткуванням ПДВ за нульовою ставкою».

Ця норма визвала багато сумнівів у бухгалтерів, адже трактувати її можна по-різному. Якщо читати її буквально і вважати, що фраза  «складені на звільнені операції від оподаткування ПДВ і на операції з оподаткуванням ПДВ за нульовою ставкою» стосується саме ПН та РК які не надаються отримувачу (покупцю), то виходить, що коло випадків, в яких ці штрафи не застосовуватимуться, звужено. І ПН та РК, які не надаватимуться покупцям, у яких зазначено операції, оподатковані за ставками 20% та 7%, під цей штраф потрапляють!

 

Приклади заповнення ПН та РК у різних ситуаціях

Приклад 1.
Складання ПН на постачання товару

Підприємство «А» 01.03.2017 року  продало 10 шт. труб з полiмерiв етилену за ціною 120 грн. з ПДВ за 1 шт. підприємству «Б». Ці труби було вироблено в Україні.

Отже, у ПН потрібно зазначати тільки перші чотири цифри коду УКТ ЗЕД – 3917.

Завантажити приклад заповнення>>

 

Приклад 2.
Складання ПН  на послуги з оренди нежитлової нерухомості

Підприємство «А» отримало орендну плату за здане в оренду Підприємству «Б» нежитлове приміщення. Вартість орендної плати було перераховано за березень 01.03.2017 року у сумі 6000 грн. з ПДВ. 

Завантажити приклад заповнення>>

 

Приклад 3.
Складання ПН  на суму перевищення бази оподаткування 

Підприємство «А» 11.03.2017 року  продало 10 шт. труб з полiмерiв етилену за ціною 60 грн з ПДВ за 1 шт. підприємству «В». Вартість придбання однієї труби становила 96 грн з ПДВ. Ці труби було вироблено в Україні.

У такому випадку потрібно скласти 2 ПН:

  • одну за ціною продажу на ім’я покупця, в якій потрібно зазначити перші чотири цифри коду УКТ ЗЕД – 3917;
  • другу на себе на суму різниці між ціною придбання та ціною продажу – з типом причини 15 без зазначення коду УКТ ЗЕД. Також в ній не потрібно заповнювати графи 4, 5, 11 розділу Б ПН.

Завантажити приклад заповнення>>

 

Приклад 4.
Складання зведеної ПН за операцією, що не є господарською діяльністю підприємства

ТОВ «А»  придбало у березні 2017 року подарунки до 8 березня з метою подарувати їх своїм працівницям. Вартість одного подарунку складає 1200,00 в т.ч. ПДВ., всього подарунків 10 шт. За цією операцією у березні 2017 р. було визначено податковий кредит на суму 2000 грн. 8-го березня 2017 року подарунки були подаровані працівницям.

Складемо ПН по цій операції (зведену і датовану 11-м березня, відповідно до норм п. 198.5 ПКУ)>>

 

Приклад 5.
Складання РК за ПН, яка була складена на постачання товару

Підприємство «А» 01.03.2017 р/  відвантажило 10 шт. труб з полiмерiв етилену за ціною 120 грн з ПДВ за 1 шт. підприємству «Б». Ці труби було вироблено в Україні. Тому у ПН  зазначено тільки перші чотири цифри коду УКТ ЗЕД – 3917.  05.03.2017 року покупець повернув труби постачальнику у кількості 5 шт. Підприємство «А» склало РК до ПН. Цей РК буде реєструватися покупцем. 

Завантажити приклад заповнення>>

 

Приклад 6.
Складання РК за ПН, яка була складена на постачання товару

Підприємство «А» 01.12.2016 року  продало 10 шт. труб з полiмерiв етилену за ціною 120 грн з ПДВ за 1 шт. підприємству «Б». Ці труби було вироблено в Україні. У ПН код УКТ ЗЕД не зазначався, оскільки у 2016 році такого обов’язкового реквізиту для вітчизняних товарів не було передбачено. 

05.03.2017 року покупець повернув труби постачальнику у кількості 2 шт. Підприємство «А» склало РК до ПН. Цей РК буде реєструватися покупцем. Але при складанні РК доведеться проставляти код УКТ ЗЕД. При цьому буде зазначено тільки перші чотири цифри коду УКТ ЗЕД – 3917. 

Завантажити приклад заповнення>>

***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»