• Посилання скопійовано

Анулювання реєстрації платника ПДВ, якщо обсяг оподатковуваних операцій менший ніж 1 млн грн

Платник ПДВ, у якого обсяг оподатковуваних операцій за останні 12 календарних місяців не перевищує 1 млн грн (без ПДВ), має право подати заяву про анулювання реєстрації платника ПДВ

Анулювання реєстрації платника ПДВ, якщо обсяг оподатковуваних операцій менший ніж 1 млн грн

Про це нагадує ДФСУ у листі від 30.12.2016 р. №28690/6/99-99-15-03-02-15.

Відповідно до п. 181.1 ПКУ, якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 000 000 гривень (без ПДВ), така особа зобов'язана зареєструватися як платник податку у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених статтею 183 ПКУ (крім особи, яка є платником єдиного податку першої - третьої групи).

Якщо після реєстрації платником ПДВ не було здійснено оподатковуваних ПДВ операцій або їх розмір менше 1 млн грн протягом 12 місяців, то така реєстрація буде анулювана на підставі відповідної заяви від платника ПДВ. 

Згідно із пп. "а" пункту 184.1 ПКУ реєстрація діє до дати анулювання реєстрації платника податку, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку і відбувається, зокрема, якщо будь-яка особа, зареєстрована як платник податку протягом попередніх 12 місяців, подала заяву про анулювання реєстрації, якщо загальна вартість оподатковуваних товарів/послуг, що надаються такою особою, за останні 12 календарних місяців була меншою від суми, визначеної статтею 181 ПКУ, за умови сплати суми відповідних податкових зобов'язань.

Отже, якщо обсяг оподатковуваних ПДВ операцій за останні 12 календарних місяців не перевищує 1  млн гривень (без ПДВ), платник ПДВ має право подати заяву про анулювання реєстрації платника ПДВ (форма №3-ПДВ). Причому, згідно з п. 184.2 ПКУ, таке анулювання може бути здійснено виключно  за бажанням платника податку на основі заяви.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»