• Посилання скопійовано

Показники в податкових накладних та первинних документах повинні бути ідентичними

Чи повинні реквізити податкових накладних, що складаються на дату виникнення податкових зобов’язань по касовому методу по факту оплати, відповідати показникам первинних документів? Консультує ДФС

Показники в податкових накладних та первинних документах повинні бути ідентичними

ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що податкова накладна повинна містити ідентичні показники (номенклатура товарів/послуг продавця, одиниця виміру товару/послуги, кількість, ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ)  тим, що зазначені в первинних документах в частині, що оплачена контрагентом-покупцем.

Якщо в первинному документі, зокрема, рахунку за централізоване водопостачання та водовідведення, одиниця виміру товарів/послуг зазначена як «м 3», то:

  • в графі 4 «Одиниця виміру товару/послуги» податкової накладної необхідно зазначати «м 3»,
  • в графі 6 «Кількість (об’єм, обсяг)» - відповідне чисельне значення частки натуральних одиниць, яка відповідає частині, оплаченій контрагентом – покупцем.

Якщо ж в первинному документі зазначена «послуга», в то в графі 4 «Одиниця виміру товару/послуги» податкової накладної необхідно зазначати «послуга», в графі 6 «Кількість (об’єм, обсяг)» проставляється значення «1» або відповідна частка наданої (оплаченої) послуги у вигляді десяткового дробу.

Податкова накладна, заповнена без порушень та зареєстрована в ЄРПН, є підставою для формування податкового кредиту контрагента.

 

Від редакції

Нагадаємо, що наразі податкова накладна, що містить помилки в реквізитах, визначених п. 201.1 ПКУ (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов'язань, є підставою для віднесення покупцем сум податку до податкового кредиту.  

Тому тільки у випадку, коли операція ідентифікується, покупець буде мати право ПК за такою ПН. Звісно, за умови її реєстрації в ЄРПН та відсутності помилки в коді УКТ ЗЕД та інших помилок, які не дають право на ПК.

Детально про номенклатуру товарів/послуг у податковій накладній читайте у аналітиці (для передплатників).

Джерело: ДФС у Дніпропетровській області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»