• Посилання скопійовано

Порядок зазначення в податковій накладній коду послуги згідно з ДКПП

ДФС у Дніпропетровській області на прикладі показали порядок зазначення в податковій накладній коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг

Порядок зазначення в податковій накладній коду послуги згідно з ДКПП

ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що з 01.01.2017 р. при складанні податкової накладної запроваджено заповнення коду товару згідно з УКТ ЗЕД, а для послуг – коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (далі – ДКПП).

Зміни щодо складання податкових накладних застосовуються до податкових накладних, дата складання яких припадає на період з 01.01.2017 р. Проте оскільки чинна на той час форма податкової накладної не містила окремого поля для відображення коду послуги згідно з ДКПП,  код послуги тимчасово не зазначався. При цьому відсутність коду послуги згідно з ДКПП в податковій накладній, дата складання якої припадала на період з 01.01.2017 р. до дати набрання чинності відповідних змін до форми податкової накладної, не вважалося помилкою, допущеною при складанні такої податкової накладної, та не могло бути єдиною підставою для невизнання податкового кредиту за такою податковою накладною.

Відповідні роз’яснення були надані у листах ДФС від 20.01.2017 р. № 1312/7/99-99-15-03-02-17 та від 20.02.2017 № 4102/7/99-99-15-03-02-17.

Податківці зауважують, що з 1 березня 2017 року чинна  нова форма податкової накладної. Згідно з пп. 2 п. 16 Порядку №1307 у разі постачання послуги заповнюється гр. 3.3 «код послуги згідно з ДКПП» податкової накладної.

Відповідно до абзацу 11, п. 201.10 ПКУ  помилки  в реквізитах, визначених  п. 201.1 ПКУ (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають  ідентифікувати  здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, не можуть бути причиною  неприйняття  податкових  накладних у електронному вигляді.

Платники податків, крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з ДКПП неповністю, але не менше ніж чотири перших цифри  відповідного коду.

 

У роз'ясненні податківці також розглянули ситуацію: підприємство надає послуги з будівництва, ремонту та обстеження будь–яких берегових та портових споруд, дамб, шлюзів та інших гідротехнічних споруд та дна водойм.

Згідно баз даних ДФС України підприємство має код  діяльності за КВЕД 42.91 «Будiвництво водних споруд». Відповідно до загальних положень Державного класифікатора продукції та послуг ДК 016:2010, даний документ узгоджено з класифікацією видів економічної діяльності (КВЕД) та Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД).

В секції F «Об'єкти будівельні та будівельні роботи» за кодом «42.91» передбачено код «Споруди об'єктів водогосподарства та будування цих споруд».

 

Враховуючи це, на думку ДФСУ, підприємство при наданні послуг з  будівництва, ремонту та обстеження будь–яких берегових та портових споруд, дамб, шлюзів та інших гідротехнічних споруд та дна водойм має зазначати в податковій накладній код послуги, який відповідає коду виду діяльності підприємства.

 

Водночас ДФС нагадує: допущення продавцем товарів/послуг помилок під час зазначення обов’язкових реквізитів податкової накладної, виявлених контролюючим органом за результатами перевірки, проведеної за заявою покупця, призведе до накладення на платника податку - продавця штрафу в розмірі 170 грн та зобов’язання виправити такі помилки.

Невиконання ППР з попередженням про необхідність виправлення платником податків - продавцем помилок протягом 10 календарних днів, наступних за днем його отримання, - тягне за собою накладення на такого платника податку штрафу в розмірах від 10 до 100% суми ПДВ, зазначеної в такій податковій накладній залежно від кількості календарних днів невиправлення помилки.

Разом з цим, до 31 грудня 2017 року не застосовуються штрафні санкції, передбачені п. 120-1.3 ПКУ, за помилки, допущені в податковій накладній під час зазначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД та/або коду послуги згідно з ДКПП.

Джерело: ДФС у Дніпропетровській області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»