• Посилання скопійовано

Алгоритм оподаткування ПДВ безоплатного постачання товарів

Податківці розглянули порядок оподаткування ПДВ операції з постачання товарів/послуг своїм працівникам та іншим особам на безоплатній основі. З’ясуємо, чи змінилася їх точка зору з цього питання

Алгоритм оподаткування ПДВ безоплатного постачання товарів

Коментар до індивідуальної податкової консультації  ДФСУ

від 25.05.2017 р. №365/6/99-99-15-03-02-15/ІПК 

Коли виникає обов’язок нараховувати ПЗ з ПДВ при безоплатному постачанні

В цій консультації податківці нагадали правила нарахування ПЗ з ПДВ при безоплатному постачанні товарів за різних обставин (а вони – мають значення!).

 

Нарахування ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУЦі ПЗ з ПДВ нараховуються платником податку у випадку, якщо придбані/споруджені товари/послуги, необоротні активи призначаються для використання або починають використовуватися в неоподатковуваних операціях або не в господарській діяльності такого платника податку. Таке нарахування ПДВ виникає при списанні активів для їх застосування:

  • в операціях, що не є об’єктом оподаткування відповідно до ст. 196 ПКУ (крім випадків проведення операцій, передбачених пп. 196.1.7 ПКУ) або місце постачання яких розташоване за межами митної території України;
  •  в операціях, звільнених від оподаткування відповідно до ст. 197, підрозділу 2 розділу XX ПКУ, міжнародних договорів (угод) (крім випадків проведення операцій, передбачених пп. 197.1.28 та операцій, передбачених п. 197.11 ПКУ);
  •  в операціях, що здійснюються платником податку в межах балансу платника податку, у тому числі передача для невиробничого використання, переведення виробничих необоротних активів до складу невиробничих необоротних активів;
  • в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку (крім випадків, передбачених п. 189.9 ПКУ).

Про правила нарахування податкових зобов'язань з ПДВ за п. 198.5 ПКУ читайте у аналітиці>> 

При цьому в індивідуальній консультації  №365/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці зазначили, що компенсаційні податкові зобов’язання з ПДВ не нараховуються, якщо при придбанні товарів/послуг сума ПДВ не нараховувалася (сплачувалася) та відповідно не включалася до складу податкового кредиту. Тобто у разі придбання товарів та послуг у неплатників ПДВ у підприємства не  виникає обов’язку нараховувати компенсаційні ПЗ з ПДВ, оскільки податкового кредиту з ПДВ за такими товарами та послугами не визнавалося.

Але ця думка постійно змінюється. Наприклад, у листі від 12.01.2017 р. №408/6/99-99-15-03-02-15 фахівці ДФСУ наполягали на тому, що обов’язок з нарахування ПЗ з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ виникає у платника податку незалежно від того, чи при придбанні таких товарів/послуг суми ПДВ включалися до складу податкового кредиту, чи ні (за винятком товарів/послуг, придбаних до 1 липня 2015 року)! Детально про це у аналітиці.  До речі, таку ж саму логіку раніше податківці застосовували і щодо нарахування ПЗ з ПДВ у випадку відсутності реєстрації податкової накладної, яка б давала право на податковий кредит, в ЄРПН (лист ДФС у Луганській області від 26.09.2016 р. № 521/10/12-32-12-01-13).

Тому, зверніть увагу: нова і більш лояльна думка податківців викладена в індивідуальній податковій консультації та може застосовуватися тим платником, хто її замовляв. Тому, щоб скористатися цією позицією, потрібно звернутися за отриманням індивідуальною письмовою консультацією до свого податкового органу.

 

Нарахування ПЗ з ПДВ за п. 185.1 ПКУ та п. 188.1 ПКУ. З огляду на визначення постачання послуг та товарів (пп. 14.1.191 ПКУ), а також на визначення об’єкта оподаткування ПДВ (п. 185.1 ПКУ) безоплатна передача товарів підпадає є їх постачанням та є об’єктом оподаткування ПДВ.

Тому на цю операцію поширюється норма щодо нарахування ПЗ з ПДВ за загальними правилами відповідно до п. 188.1 ПКУ. Про це говорять податківці у коментованій консультації. Ця позиція є незмінною й податківці її дотримуються вже давно. Про це ми зазначали вже неодноразово. Наприклад, тут, тут  та тут .

 Але у коментованій консультації податківці наводять два варіанти оподаткування ПДВ безоплатного постачання товарів своїм працівникам залежно від того, включається чи ні вартість такого постачання до собівартості самостійно виготовленої продукції.

Якщо вартість безоплатно переданих товарів (подарунків до свят і корпоративних змагань) робітникам та наданих послуг (перевезення, водопостачання, опалення та електроенергія) іншим особам (профспілка і співробітники), придбаних з ПДВ:

  • включається до вартості оподатковуваних операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг та компенсується їх споживачами, збільшуючи при цьому базу оподаткування ПДВ, - такі товари/послуги вважаються використаними в оподатковуваних операціях, а тому передача/надання вказаних товарів/послуг не розглядається як окрема операція з постачання (у тому числі з безоплатного постачання) товарів/послуг, яка підлягає оподаткуванню ПДВ;
  • не включається до вартості оподатковуваних операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг,-  така передача/надання товарів/послуг розглядається як операція з безоплатного постачання товарів/послуг, яка є об’єктом оподаткування ПДВ та оподатковується у загальновстановленому порядку, виходячи із бази оподаткування ПДВ, визначеної п. 188.1 ПКУ.

Раніше перший варіант податківці наводили для оподаткування безоплатно розданих товарів у рекламних цілях.

Зверніть увагу: податківці роз’яснюють, що правило нарахування ПДВ за п. 198.5 ПКУ не поширюється на операції з безоплатної передачі товарів. Аналогічна точка зору наводилася і в минулому році, наприклад, у листі від 11.08.2016 р. № 17515/6/99-99-15-03-02-15. Таким чином, двічі нараховувати ПЗ за нормами і п. 198.5 ПКУ, і п. 185.1 ПКУ не доведеться. Зараз податківці таку позицію грунтують на частини другій ст. 17 ГКУ, за якою закони, якими регулюється оподаткування суб'єктів господарювання, повинні передбачати усунення подвійного оподаткування.

Але в ПКУ  це чітко не прописано. І позиція податківців весь час змінюється. Раніше вони говорили зовсім інше, наприклад, вимагали «відсторнувати» свій податковий кредит і відобразити податкові зобов’язання з безоплатної передачі. Виняток робився лише для безоплатного постачання товарів з рекламною метою, оскільки вважалося, що така операція є господарською діяльністю платника ПДВ. 

Тому для підтвердження цієї точки зору також варто мати індивідуальну податкову консультацію. Принаймні, вона, навіть якщо пізніше податківці знову змінять свою точку зору, захистить платника податків від штрафів під час перевірок (ст. 53 ПКУ).

 

Особливості складання ПН у разі безоплатного постачання товарів

Податківці у коментованій консультації також зазначили про особливості складання ПН у разі безоплатного постачання товарів, якщо їх вартість не включається у собівартість виготовленої продукції.

За такою операцією платник ПДВ зобов’язаний скласти дві податкові накладні та зареєструвати їх в ЄРПН:

- одну - на суму податкових зобов’язань, обчислених виходячи з фактичної ціни постачання (0 грн),

- другу - на суму податкових зобов’язань, обчислених виходячи з перевищення ціни придбання таких товарів над їх фактичною ціною.

Нагадаємо, що з 01.03.2017 року для складання такої податкової накладної потрібно застосовувати тип причини 15 незалежно від виду переданих безоплатно активів.

У рядках такої податкової накладної, відведених для заповнення даних покупця, постачальник зазначає власні дані.

У графі 2 розділу Б, крім номенклатури товарів/послуг, потрібно також зазначати: «перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до статей 188 і 189 ПКУ, над фактичною ціною постачання».

А графи 3.1, 3.2, 3.3, 4, 5, 11 розділу Б у ПН з типом 15 не потрібно заповнювати.

***

Читайте також:

Безоплатна передача товару - списання чи продаж за 1 грн?

Податкова накладна на безоплатний товар: складаємо правильно

Подарунки працівникам: податківці нагадали правила оподаткування 

Нюанси нарахування ПДВ при безоплатному постачанні товарів/послуг 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»