• Посилання скопійовано

Заповнення податкових накладних та декларації з ПДВ сільгосптоваровиробниками

Податківці у нових листах розповіли про відображення в декларації з ПДВ окремих операцій сільгосптоваровиробниками, складання ними податкових накладних та про вимоги для отримання бюджетних дотацій

Заповнення податкових накладних та декларації з ПДВ сільгосптоваровиробниками

Коментарі до листів від 06.06.2017 р. №476/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

та  від 06.06.2017 р. №478/6/99-99-15-03-02-15/ІПК 

Бюджетна дотація сільгосптоваровиробникам – платникам ПДВ

Пунктом 16-1.1 Закону №1877-ІV встановлено, що сільськогосподарський товаровиробник, основною діяльністю якого є постачання сільськогосподарських товарів, вироблених ним на власних або орендованих основних засобах, має право на бюджетну дотацію після його внесення податковим органом до відповідного Реєстру.

Для цього треба відповідати наступним вимогам:

  • питома вага вартості таких товарів має становити не менше 75% вартості всіх товарів, поставлених сільгосптоваровиробником протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно;
  • сільгоспотоваровиробник має здійснювати  види діяльності, визначені п. 161.3 Закону №1877-ІV;
  • сільськогосподарськими для надання дотації вважаються товари, зазначені у групах 1 - 24 УКТ ЗЕД, якщо такі товари (продукція) вирощуються, відгодовуються, виловлюються, збираються, виготовляються, виробляються, переробляються безпосередньо виробником цих товарів (продукції), а також продукти обробки та переробки цих товарів (продукції), якщо вони були придбані або вироблені на власних або орендованих потужностях (площах).

 

Чи дають право на отримання бюджетної дотації операції з давальницькою сировиною?  

Як не дивно податківці вважають, що так. На підставі вищенаведених правил у консультації №478 податківці зробили висновок: «товари, зазначені у групах 1 - 24 УКТ ЗЕД, вироблені на давальницьких умовах із сировини, вирощеної ним на власних або орендованих земельних ділянках  з метою застосування статті 16-1 Закону №1877 вважаються сільськогосподарською продукцією (товарами). Але тільки за умови належної реєстрації договорів оренди таких земельних ділянок відповідно до чинного законодавства.»

«Обсяги постачання такої сільськогосподарської продукції (товарів) враховуються для визначення питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів при заповненні заяви про внесення сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру отримувачів бюджетної дотації, податкової звітності з податку на додану вартість» - говорить ДФСУ.

Чому дивно? А тому що у іншому листі від 16.02.2017 р. № 3238/6/99-95-42-03-15 ДФСУ чітко зазначає: оскільки давальницька сировина є власністю замовника і при передачі її для переробки виконавцю право власності на цю сировину до виконавця не переходить, то за операцією з передачі давальницької сировини виконавцю, а також при отриманні замовником готової продукції податкові зобов’язання з ПДВ не нараховуються. Виконавець нараховує ПДВ на послуги з переробки давальницької сировини на загальних підставах за основною ставкою.

З цього роз’яснення виходить, що передача готової продукції, виготовленої із давальницької сировини, замовнику, не є об’єктом оподаткування ПДВ, тому що така передача, відповідно до норм пп. 14.1.191 ПКУ, не вважається постачанням товарів. То про яку дотацію може йти мова?

Із наведеного ми робимо власний висновок, що сталої позиції щодо сільськогосподарської продукції, виготовленої із давальницької сировини, у ДФСУ на сьогодні немає. А тим сільгосптоваровиробникам, які бажають отримати дотацію за операціями з давальницькою сировиною, варто отримати з цього питання власну індивідуальну податкову консультацію.

 

Складання податкових накладних залежно від того, отримують сільгосптоваровиробники дотацію  чи ні

Набуття статусу отримувача дотації вимагає від сільгосптоваровиробника включення до відповідного Реєстру. Критерії, при досягненні яких сільськогосподарські товаровиробники можуть бути внесені до Реєстру визначено п. 5 Порядку №179.

Якщо із відповідністю критеріям усе гаразд, сільгосптоваровиробник подає до органу ДФС за місцем свого обліку як платника ПДВ заяву про внесення до Реєстру.

Зверніть увагу: датою включення до Реєстру є дата внесення контролюючим органом до Реєстру запису про включення. А от датою набуття сільгосптоваровиробником статусу отримувача бюджетної дотації є перше число звітного податкового місяця, в якому досягнуто обсягів для отримання дотації, за результатами якого подано заяву. Про включення до Реєстру контролюючий орган надсилає другу квитанцію відповідному сільськогосподарському товаровиробнику із зазначенням дати включення його до Реєстру та дати набуття статусу отримувача бюджетної дотації.

Тобто це дві різні дати, які не складно дізнатися. Але на яку з них слід орієнтуватися при складанні податкових накладних та декларації з ПДВ?

 

Податкові накладні. Згідно з п. 6 Порядку № 1307 платники ПДВ, включені до Реєстру, у разі здійснення операцій з постачання власновироблених товарів, отриманих за результатами видів діяльності, визначених п. 161.3 Закону №1877, складають окремі податкові накладні та зазначають у другій частині порядкового номера такої податкової накладної код "2".

Отже, податкові накладні з кодом "2" у другій частині порядкового номера такої податкової накладної можна буде складати та реєструвати в ЄРПН, починаючи з дати внесення їх до Реєстру. А до цієї дати ПН потрібно складати за звичайними правилами нумерації.

 

Декларація з ПДВ. Згідно з п. 2 розділу V Порядку № 21 при заповненні вступної частини декларації з ПДВ у другій колонці рядка 06 "Сільськогосподарський товаровиробник, внесений або який претендує на внесення до Реєстру отримувачів бюджетної дотації" проставляється цифра:

"1" - у разі подання декларації сільгосптоваровиробником, який здійснює дотаційні види діяльності та який внесений до Реєстру;

"2" - у разі подання декларації платником податку - сільгосптоваровиробником, який здійснює дотаційні види діяльності  та який претендує на внесення до Реєстру.

За наявністю цих відміток у рядку 06 потрібно в обов’язковому порядку додавати  до декларації додаток 9.

При цьому податківці зазначають: у додатку 9 до декларації з ПДВ, а також у відповідних графах (рядках) додатків 1 та 5 до такої декларації, відображається інформація тільки згідно з податковими накладними з кодом "2" у другій частині порядкового номера таких податкових накладних.

А податкові накладні, складені платником податку за операціями з постачання сільськогосподарських товарів, визначених статтею 161 Закону №1877, та зареєстровані в ЄРПН до дати внесення такого платника до Реєстру, в додатку 9 та у окремих графах (рядках) додатків 1 та 5 до декларації не відображаються. Такі податкові накладні відображаються в звітності з ПДВ у загальновстановленому порядку.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»