• Посилання скопійовано

Відшкодування додаткових транспортних витрат у межах договору комісії: що з ПДВ?

Податківці вважають вартістю послуг комісіонера з метою оподаткування ПДВ не тільки суму комісійної винагороди, а й суму відшкодування витрат комісіонера, отриману від комітента відповідно до договору комісії

Відшкодування додаткових транспортних витрат  у межах договору комісії: що з ПДВ?

ДФСУ у листі від 05.07.2017 р. №983/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зазначили, що додаткові транспортні витрати комісіонера, здійснені ним у межах договору комісії, є витратами із забезпечення виконання складових частин загального обсягу послуги, що надається у межах договору комісії, а отже є складовою частиною вартості послуги, операція з постачання якої підлягає оподаткуванню ПДВ за правилами, встановленими ПКУ для договорів комісії.

З цього можна зробити висновок, що податківці вважають вартістю послуг комісіонера з метою оподаткування ПДВ не тільки суму комісійної винагороди, а й суму відшкодування витрат комісіонера, отриману від комітента відповідно до договору комісії. 

Аналогічна точка зору була викладена ДФСУ в індивідуальній податковій консультації від 05.07.2017 р. №979/6/99-99-15-03-02-15/ІПК. Так, податківці зазначили, що додаткові витрати комісіонера, здійснені ним в межах договору комісії, є витратами по забезпеченню виконання складових частин загального обсягу послуги, що надається в межах договору комісії, а тому є складовою частиною вартості послуги, операція з постачання якої підлягає оподаткуванню за правилами, встановленими ПКУ для договорів комісії. І суми ПДВ, сплачені комітентом комісіонеру у вартості компенсації додаткових витрат в межах договору комісії, включаються таким комітентом до податкового кредиту на підставі складеної та зареєстрованої в ЄРПН комісіонером відповідної податкової накладної.

Зауважимо, що така позиція податківців не є сталою. Наприклад, тут податківці зазначали, що у комісіонера постачанням послуг вважається операція з передачі комітенту результатів послуг, придбаних цим комісіонером за дорученням комітента у третіх осіб. Тобто комісіонер на дату виникнення податкових зобов'язань виписує податкову накладну комітенту, в якій окремими рядками відображає вартість послуг, отриманих від третіх осіб, та розмір комісійної винагороди.

Більш того, відшкодування може надаватися комітентом як за оплачені комісіонером товари/послуги, отримані від третіх осіб, так і за інші витрати, зокрема такі, які не є об'єктом оподаткування ПДВ (наприклад, від'ємні курсові різниці). І у зазначеній консультації податківці такі виплати чітко розмежовували. Зокрема, на їхню думку, курсова різниця не збільшує базу оподаткування ПДВ у комісіонера. При цьому, якщо витрати, пов’язані з оплатою вартості товару, у т.ч. курсові різниці, покладаються на комітента, у звіті комісіонера, що надається комітентові, витрати пов’язані з курсовою різницею комісіонер відображає окремим рядком. 

А отже, у разі сумнівів з цього питання комісіонеру варто отримати власну індивідуальну податкову консультацію в ДФС за місцем обліку. 

Автор: Бикова Ганна

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»