• Посилання скопійовано

Необ'єктні операції з ПДВ та їх відображення в декларації

Так чи інакше підприємства - платники ПДВ стикаються з тим, що деякі їх операції класифікуються як ті, що не є об'єктом оподаткування ПДВ. Що потрібно пам'ятати про їх проведення та як їх показувати у звітності?

Необ'єктні операції з ПДВ та їх відображення в декларації

Як поділяють операції з метою їх оподаткування ПДВ

Всі операції платника ПДВ з метою оподаткування цим податком поділяються на:

- операції, що оподатковуються за основною ставкою (20% та 7%);

- операції, що підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою;

- операції, звільнені від оподаткування;

- операції, що не є об'єктом оподаткування ПДВ.

 

Які операції не є об’єктом оподаткування ПДВ

Загальний перелік операцій, що не є об'єктом оподаткування ПДВ, визначено у статті 196 ПКУ. Окрім цього до операцій, що не є об'єктом оподаткування ПДВ, відносяться і послуги, місце постачання яких згідно з п. 186.3 ПКУ знаходиться за межами території України. 

Відмінність операцій, що оподатковуються за нульовою ставкою від необ'єктних полягає в тому, що у випадку «нульових» у постачальника виникає обов'язок за першою подією скласти відповідні ПН.

Також обяг необ’єктних операцій не включається до обсягу постачання товарів/робіт для обов'язкової реєстрації платника ПДВ. Нагадаємо, що до такого обсягу включаються лише операції з постачання товарів/робіт, що підлягають оподаткування ПДВ (наш коментар з цього приводу читайте тут).

 

Чи потрібно складати податкові накладні на необ'єктні операції

Відповідно до п. 201.1 ПКУ податкова накладна повинна бути складена на дату виникнення податкових зобов'язань. А оскільки такі операції не є об'єктом оподаткування ПДВ та податкові зобов'язання не виникають, то і складати податкову накладну у таких випадках не потрібно. Про це зазначали і податківці у листі від 03.03.2017 р. № 4484/6/99-99-15-03-02-15

 

В яких рядках потрібно показувати необ'єктні операції у декларації з ПДВ

Згідно з пп. 6 п. 3 розділу V Порядку №21 обсяги операцій з постачання товарів/послуг, що не є об'єктом оподаткування ПДВ, відображаються у рядку 5 розділу I «Податкові зобов'язання» декларації з ПДВ.

При цьому для платників податку, які заповнюють рядок 5 розділу I «Податкові зобов'язання» декларації з ПДВ, та підприємств (організацій) інвалідів обов'язковим є подання довідки (Д6) (додаток 6).

Податківці у листі нагадали, що Д6 заповнюється в розрізі операцій, що не є об'єктом оподаткування ПДВ, звільнених від оподаткування ПДВ, операцій з постачання послуг за межами митної території України та послуг, що здійснюються за межами митної території України, з урахуванням їх місця постачання відповідно до п. 186.2, п. 186.3 ПКУ.

 

Чи потрібно здавати Звіт про пільги при проведенні необ’єктних операцій

Податківці зазначали, що за операціями з постачання товарів/послуг, які не є об‘єктом  оподаткування ПДВ, податкові пільги не визначаються. Тому  платник податку, який здійснює такі операції, не повинен подавати Звіт про суми податкових пільг. Такий звіт подається лише у випадку постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування.

 

Чи потрібно нараховувати ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ при здійсненні необ'єктних операцій

Здійснюючи необ'єктні постачання товарів чи послуг, у підприємства згідно з п. 198.5 ПКУ виникає обов'язок нарахування ПЗ з ПДВ. 

За останнім роз'ясненням податківців у листі від 10.08.2017 р. №1567/6/99-99-15-03-02-15/ІПК такий обов'язок виникає незалежно від того, чи при придбанні таких товарів/послуг суми ПДВ включалися до складу податкового кредиту, чи - ні (за винятком товарів/послуг, придбаних до 1 липня 2015 року). Тож виходить, що використання активів у негосподарській або необ’єктній діяльності, придбаних з ПДВ, незалежно від факту відображення податкового кредиту у покупця виникає обов’язок нарахувати ПЗ з ПДВ

Але в цьому ж листі окремо податківці зазначили про виконання такого обов’язку при використанні активів у негосподарській або необ’єктній діяльності, придбаних без  ПДВ. На їх думку, у такому разі нарахування ПЗ з ПДВ не здійснюється незалежно від дати їх придбання.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»