• Посилання скопійовано

Заповнення ПН у разі постачання товарів і послуг для потреб дипломатичних представництв, консульств

Київські податківці роз'яснили порядок заповнення податкової накладної у разі постачання на митну територію України товарів і послуг, передбачених для власних потреб дипломатичних представництв, консульських установ іноземних держав і представництв міжнародних організацій в Україні

Заповнення ПН у разі постачання товарів і послуг для потреб дипломатичних представництв, консульств

Порядок звільнення від оподаткування ПДВ

ДФС у м. Києві нагадує, що порядок звільнення від обкладення ПДВ операцій з постачання та ввезення на митну територію України товарів і послуг, передбачених для власних потреб дипломатичних представництв, консульських установ іноземних держав і представництв міжнародних організацій в Україні, а також для використання особами з числа дипломатичного персоналу дипломатичних місій та членами їх сімей, які проживають разом з ними, затвердженого Постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1240 (далі – Порядок №1240) визначає процедуру звільнення від оподаткування та перелік операцій, що підлягають звільненню від оподаткування.

Пунктом 6 Порядку №1240 визначено, що відшкодування сум ПДВ здійснюється лише за наявності: товарних чеків - у разі придбання товарів за готівку; податкових накладних - у разі придбання товарів за безготівковим рахунком; податкової накладної та документів, що засвідчують факт надання послуг, - у разі оплати послуг.

Пунктом 201.1 ПКУ передбачено зобов’язання на дату виникнення податкових зобов'язань складання та реєстрації платником податку податкової накладної в ЄРПН в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством.

Форма та порядок заповнення податкової накладної затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику (п. 201.2 ПКУ).

 

Складання ПН у разі постачання товарів та послуг для власних потреб дипломатичних представництв, консульств і представництв міжнародних організацій в Україні

Відповідно до п. 10 Порядку № 1307, податкова накладна складається в порядку, передбаченому пунктом 2 Порядку №1307, у разі постачання для власних потреб дипломатичних місій в Україні, а також для використання особами з числа дипломатичного персоналу цих дипломатичних місій та членами їх сімей, які проживають разом з такими особами, товарів з оплатою у безготівковій формі та послуг, операції з постачання яких відповідно до п. 197.2 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ.

У верхній лівій частині такої податкової накладної робиться відповідна помітка «X» та зазначається тип причини 12. При цьому у графі «Отримувач (покупець)» зазначається найменування юридичної особи (дипломатичної місії) або прізвище, ім'я, по батькові фізичної особи (особи з числа дипломатичного персоналу та членів їх сімей), а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «200000000000».

Така податкова накладна складається в електронній формі, обов’язково реєструється в ЄРПН та видається за вибором  отримувача (покупця) в один з таких способів: або надсилається в електронному вигляді, або надається у паперовому вигляді шляхом її друкування.

 

Як скласти  та зареєструвати РК до складених ПН на такі операції з помилкою в ІПН

Виправлення помилки, допущеної в полі «ІПН покупця» податкової накладної, зареєстрованої в ЄРПН, а саме а саме в графі  «Отримувач (покупець)» зазначено «Неплатник», а не «Представництво/Посольство» та  вказано ІПН «100000000000», замість «200000000000». здійснюється відповідно до п. 192.1 ПКУ наступним чином:

1) продавець повинен скласти розрахунок коригування до такої податкової накладної з урахуванням таких особливостей:

- у заголовній частині зазначаються дані із заголовної частини податкової накладної з помилкою (тобто з помилковим ІПН 100000000000), а в табличній частині зазначається зі знаком «-» обсяг операцій з постачання товарів/послуг та інші показники, що були зазначені в податковій накладній;

- у полі «Дата складання» зазначається дата складання податкової накладної із «невірним» ІПН 100000000000;

2) такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН продавцем;

3) продавець повинен скласти та зареєструвати в ЄРПН другу податкову накладну із урахуванням таких особливостей:

- реквізити заголовної частини зазначаються без помилок, тобто у полі «ІПН покупця» зазначається правильний ІПН 200000000000 покупця та Отримувач – назва відповідного Представництва чи Поольства.

- у полі «Дата складання» зазначається дата виникнення податкових зобов’язань продавця, тобто дата складання податкової накладної із «невірним» ІПН 100000000000;

- такій податковій накладній присвоюється новий порядковий номер, відмінний від порядкового номера податкової накладної із «невірним» ІПН покупця;

- в табличній частині такої податкової накладної зазначаються обсяг операцій з постачання товарів/послуг та інші показники, що були зазначені в податковій накладній із «невірним» ІПН.

Якщо в період з дати складання податкової накладної із «невірним» ІПН до дати фактичного складання другої податкової накладної (із неправильним ІПН) відбулася зміна суми компенсації вартості зазначених у податковій накладній з «невірним» ІПН товарів/послуг, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, то у другій податковій накладній не допускається зазначення показників з урахуванням таких змін.

У такому випадку складається розрахунок коригування до другої податкової накладної, в якому відображається відповідне коригування кількісних і вартісних показників.

Таким чином, виправлення ІПН покупця можливо лише у випадку, коли з дати складання податкової накладної із «невірним» ІПН покупця не минуло 365 календарних днів, тобто друга податкова накладна (з правильним ІПН) може бути зареєстрована не пізніше ніж через 365 календарних днів з дати її складання, що зазначена в такій податковій накладній.

У випадку, коли з дати складання податкової накладної, в якій зазначено «невірний» ІПН покупця, минуло 365 календарних днів, можлива лише реєстрація розрахунку коригування (за умови якщо з дати його складання також не минуло 365 календарних днів) з «невірним» ІПН, при цьому друга податкова накладна (з правильним ІПН) не може бути зареєстрована в ЄРПН, оскільки в такій накладній зазначається дата складання податкової накладної із «невірним», ІПН тобто дата виникнення податкових зобов’язань продавця.

Джерело: ДФС у м. Києві

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»