• Посилання скопійовано

Реекспорт товарів: особливості оподаткування ПДВ та складання податкової накладної

Податківці розповіли про особливості нарахування ПДВ за операціями з реекспорту товарів, які були раніше ввезені на митну територію України у митному режимі тимчасового ввезення

Реекспорт товарів: особливості оподаткування ПДВ та складання податкової накладної

ДФСУ в листі від 14.09.2017 р. №1960/6/99-99-15-03-02-15/ІПК нагадує, операції з вивезення товарів у митному режимі реекспорту (за винятком операцій з вивезення відповідно до п. 5 частини 1 ст. 86 МКУ) підлягають звільненню від оподаткування ПДВ.

Якщо платник податку за такими товарами скористався своїм правом на податковий кредит і в подальшому здійснює їх вивезення у митному режимі реекспорту, то у податковому періоді, на який припадає таке вивезення, платник повинен здійснити нарахування ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ.

При цьому податкові зобов’язання з ПДВ нараховуються у розмірі сум ПДВ, що були включені платником до складу податкового кредиту та сплачені до бюджету по операції з тимчасового ввезення товару.

Отже, платник податку за операцією з вивезення товарів в митному режимі реекспорту на дату виникнення податкових зобов'язань з ПДВ складає та реєструє в ЄРПН дві податкові накладні:

1) одну - на дату фактичного вивезення товарів за межі України, зафіксовану в митній декларації: 

  • у верхній лівій частині в рядку "Залишається у продавця (тип причини)" експортер ставить помітку "X" та зазначає тип причини "07" ("Експортні постачання");
  • у графі "Отримувач (покупець)" зазначається найменування нерезидента та через кому - країна, в якій зареєстрований отримувач товару,
  • у рядку "Індивідуальний податковий номер покупця" проставляється умовний ІПН "300000000000".

2) другу - не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду на загальну суму частки сплаченого (нарахованого) податку під час тимчасового ввезення товарів:

  • в графі "Зведена податкова накладна" робиться помітка "X",
  • у графі "Отримувач (покупець)" платник податку зазначає власне найменування (П. І. Б.),
  • у рядку "Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)" проставляється умовний ІПН "600000000000",
  • у верхній лівій частині зазначається відповідний тип причини "09" - "Складена на постачання для операцій, які звільнені від оподаткування податком на додану вартість". 

Обидві податкові накладні підлягають реєстрації в ЄРПН.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»