• Посилання скопійовано

ПДВ з безоплатного постачання товарів рекламного призначення

Податківці роз'яснили порядок оподаткування ПДВ операцій з безоплатного постачання товарів рекламного призначення, а фахівці редакції "Дебету-Кредиту" проілюстрували це на прикладах

ПДВ з безоплатного постачання товарів рекламного призначення

Коментар до листа ДФСУ від 03.11.2017 р. №2510/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

ДФСУ у коментованому листі  зазначила, що операція платника податку з безоплатної передачі товарів, які призначаються для рекламних цілей (рекламні буклети, листівки, брошури, плакати) згідно зі ст. 185 ПКУ є об'єктом оподаткування ПДВ.

База оподаткування ПДВ при здійсненні такої операції визначається за правилами, встановленими п. 188.1 ПКУ. При цьому податкові зобов'язання з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ не нараховуються. 

 

Приклад 1. Платник ПДВ вирішив прорекламувати себе, замовив для цього листівки і роздав їх безоплатно.

Така роздача вважається постачанням листівок як товарів (п. 185.1). І базою оподаткування в цьому випадку буде ціна придбання листівок (п. 188.1 ПКУ). Додаткових ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ не виникне. 

 

Водночас, якщо вартість безоплатно переданих товарів рекламного призначення (рекламні буклети, листівки, брошури, плакати) згідно з відповідними стандартами бухобліку включається до складу вартості інших самостійно виготовлених товарів/послуг, які в подальшому приймають участь в оподатковуваних операціях, а їх вартість компенсується їх споживачами, збільшуючи при цьому базу оподаткування ПДВ, то такі товари вважаються використаними в оподатковуваних операціях, тому передача/надання вказаних товарів не розглядається як окрема операція з постачання (у тому числі з безоплатного постачання) товарів, яка підлягає оподаткуванню ПДВ.

 

Приклад 2. Рекламна агенція проводить рекламну компанію за замовленням клієнта, замовляє для цього листівки і роздає безоплатно. Вартість таких листівок (витрати на їх виготовлення) компенсуються клієнтом (споживачем рекламної послуги).

Така роздача, як окрема поставка листівок ПДВ, не оподатковується. Оподатковуватися в цьому випадку буде сума такої компенсації, як складова вартості рекламної послуги, за загальними правилами (ПЗ виникнуть за датою першої події, під час оплати послуг чи під час оформлення документу про їх приймання-передачу). 

 

У разі якщо вартість безоплатно переданих товарів рекламного призначення (рекламні буклети, листівки, брошури, плакати) не включається до складу вартості інших самостійно виготовлених товарів/послуг, то така передача/надання товарів розглядається як операція з безоплатного постачання товарів, яка є об'єктом оподаткування ПДВ та оподатковується у загальновстановленому порядку, виходячи із бази оподаткування ПДВ, визначеної п. 188.1 ПКУ.

Тобто, навіть, якщо рекламну роздачу проводить рекламна агенція (як в прикладі 2), але клієнт таку роздачу не компенсує (принаймні, у договорі нічого про це не сказано) і оплачує лише вартість рекламних послуг (без зазначення, що така вартість містить у собі компенсацію витрат на виготовлення листівок), діяти рекламній агенції доведеться за прикладом 1. 

Податківці нагадують, що в цьому випадку платник ПДВ, який роздавав рекламну продукцію, зобов'язаний скласти та зареєструвати в ЄРПН дві податкові накладні:

1) на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання, а вона дорівнює нулю,

2) на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання/звичайної ціни/балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною.

Про алгоритм оподаткування ПДВ безоплатного постачання товарів читайте також тут>>

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»