• Посилання скопійовано

Блокування ПН/РК: корисний довідник для платників ПДВ від податківців

ДФС оприлюднила пам'ятки для платників ПДВ з покроковим алгоритмом дій у разі зупинення реєстрації ПН/РК, а також зразки заповнення Таблиці даних платника податків та Повідомлення щодо подачі документів про підтвердження реальності операцій

Блокування ПН/РК: корисний довідник для платників ПДВ від податківців

ДФС у Дніпропетровській області оприлюднила пам'ятки для платників ПДВ з покроковим алгоритмом дій у разі зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН (завантажити) та окремо для сільгоспвиробників (завантажити).

Як це реалізувати на практиці - податківці продемонстрували на прикладі (завантажити)>>

Окрім того, фахівці ДФС оприлюднили:

 

Алгоритм дій у разі зупинення реєстрації ПН/РК 

КРОК 1. Платник отримав квитанцію №1 про зупинення реєстрації в ЄРПН податкової накладної/розрахунку коригування (далі – ПН/РК). Зміст причини зупинення реєстрації ПН/РК розкриває сутність ризику операції відповідно до затверджених Критеріїв оцінки ступеня ризиків.

 

КРОК 2. Платник ПДВ подає (має право подати протягом 365 календарних днів) в електронному вигляді одночасно:

- Таблицю даних платника податку (додаток до наказу Мінфіну від 13.06.2017 р. №567) за формою J(F)1312302 (далі – Таблиця);

- Пояснення у вигляді Повідомлення щодо подачі документів про підтвердження реальності здійснення операцій по зупинених ПН/РК за формою J(F)1312602 (далі – Повідомлення);

- до Повідомлення додаються копії документів у вигляді окремих додатків за формою J(F)1360102 у форматі PDF (розмір кожного додатку не повинен перевищувати 2 МБ). Вичерпний перелік документів затверджений наказом №567.

 

УВАГА!

1. Таблиця, Повідомлення та копії документів подаються лише в електронному вигляді. Документи, подані на паперових носіях, до розгляду не приймаються.

2. Термін подання Таблиці та Повідомлення не повинен перевищувати 365 календарних дня з моменту отримання повідомлення про зупинку реєстрації ПН/РК.

 

КРОК 3. Платник має право за власним бажанням надати до контролюючого органу разом з Таблицею та Повідомленням інші документи, що підтверджують здійснення платником операцій в певному сегменті ринку та суттєво розкривають сутність операції, яка на постійній основі постачання (виготовлення) здійснюється платником.

 

КРОК 4. Після перевірки документів комісія ДФСУ приймає рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН або про відмову в такій реєстрації, яке квитанцією №2 направляється платнику.

 

УВАГА!

1. Реєстрація ПН/РК в ЄРПН здійснюється датою подання їх на реєстрацію.

2. Перебіг граничного строку реєстрації ПН/РК переривається на період зупинення їх реєстрації та відновлюється з дня припинення процедури зупинення їх реєстрації згідно з пп. 201.16.4 ПКУ.

 

КРОК 5. У разі прийняття комісією ДФСУ рішення про відмову в реєстрації ПН/РК платник податку подає (має право) скаргу на таке рішення:

- до комісії ДФСУ з питань розгляду скарг протягом 10 календарних днів після отримання рішення комісії ДФС України, відповідно до Постанови КМУ від 04.07.2017 р. №485;

- до суду.

 

Актуально для сільгоспвиробників!

Задля упередження зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН сільгоспвиробники мають право подати в електронному вигляді інформацію за встановленою формою, яка складається із:

Усе про сільське господарство
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

  • Таблиці даних платника за формою J(F)1312302 (далі – Таблиця) щодо:
  •  видів економічної діяльності відповідно до Класифікатора видів економічної діяльності (КВЕД ДК 009:2010);
  • кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД, що на постійній основі постачаються (виготовляються) та/або придбаваються (отримуються) платником податку;
  • кодів послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (ДК 016-2010), що на постійній основі постачаються (виготовляються) та/або придбаваються платником податку.
  • Пояснень до Таблиці щодо подачі документів про підтвердження реальності здійснення операцій по зупинених ПН/РК (далі – Пояснення) із зазначенням специфіки господарської діяльності, що має незмінний характер, із можливим посиланням на податкову та іншу звітність платника податку, зокрема, але не виключно, на відомості про земельні ділянки відповідно до податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи.

Така інформація враховується системою Моніторингу автоматично, якщо:

- сільгосппідприємство внесено до Реєстру отримувачів бюджетної дотації відповідно до Закону України від 24.06.2004 №1877-IV «Про державну підтримку сільського господарства України»  та/або

- сільгосппідприємство, яке на 31.12.2016 застосовувало спеціальний режим оподаткування з ПДВ відповідно до ст.209 Податкового кодексу України (у редакції – на 31.12.2016)

- мають власну чи орендовану земельну ділянку загальною площею понад 200 га включно станом на 01.01.2017, що задекларована до 20.02.2017;

- за період з 01 січня 2017 року не було одночасної зміни засновника і керівника;

- у Таблиці зазначені коди згідно з УКТ ЗЕД постачання (виготовлення) груп товарів:

  • 01 Живі тварини;
  • 03 Риба і ракоподібні, молюски та інші водяні безхребетні;
  • 04 Молоко та молочні продукти; яйця птиці; натуральний мед; їстівні продукти тваринного походження, в іншому місці не зазначені;
  • 07 Овочі та деякі їстівні коренеплоди і бульби;
  • 08 Їстівні плоди та горіхи; шкірки цитрусових або динь;
  • 10 Зернові культури;
  • 12 Насіння і плоди олійних рослин; інше насіння, плоди та зерна; технічні або лікарські рослини; солома і фураж.

За результатами опрацювання зазначеної інформації системою Моніторингу без зауважень реєстрація ПН/РК в ЄРПН, із відповідністю поданим у інформації даним, буде відбуватись без зупинення їх реєстрації.

Для сільгоспвиробників не передбачено особливих умов подання пояснень та документів при зупиненні реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

****

Читайте також:

Усі новини на тему>>

Джерело: ГУ ДФС у Дніпропетровській області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»