• Посилання скопійовано

Правила складання розрахунку коригування до ПН на покупця-неплатника ПДВ

Податківці розповіли, коли до податкової накладної на неплатника ПДВ можна складати розрахунок коригування та в яких випадках можна зменшити ПЗ з ПДВ за ними

 Правила складання розрахунку коригування до ПН на покупця-неплатника ПДВ

Коментар до листа ДФС від 16.11.2017 р. № 2639/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Насамперед нагадаємо, що для складання РК до ПН, складених на неплатника ПДВ, статтею 192 ПКУ встановлені спеціальні правила.

Відповідно до п. 192.2 ПКУ, зменшення суми ПЗ з ПДВ постачальника в разі зміни суми компенсації вартості товарів/послуг, наданих особам, що не були платниками цього податку на дату такого постачання, дозволяється лише при поверненні раніше поставлених товарів у власність постачальника з наданням отримувачу повної грошової компенсації їх вартості.

Такі ж правила коригування поширюються на перегляд цін, пов’язаних з гарантійною заміною товарів або низькоякісних товарів відповідно до закону або договору.

Такі РК до ПН  підлягають реєстрації в ЄРПН постачальником. При цьому постачальник має право зменшити суму ПЗ з ПДВ лише після реєстрації РК до ПН в ЄРПН. Таке зменшення відбувається у декларації за звітний період реєстрації РК в ЄРПН.

 

Як скласти РК до ПН, якщо на дату її складання покупець не був платником ПДВ, а на дату складання РК вже зареєстрований як платник ПДВ?

Оскільки за першою подією покупець не був платником ПДВ, то при коригуванні відповідної ПН зміна статусу покупця не впливає.

У верхній лівій частині такого РК робиться відповідна помітка "X" та зазначається тип причини "02".

У графі "Отримувач (покупець)" зазначається "Неплатник", у рядку "Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)" проставляється умовний ІПН "100000000000".

Такий РК до ПН  підлягає реєстрації в ЄРПН постачальником.

 

Чи можна скласти РК до ПН на покупця - неплатника ПДВ у разі повернення ним неоплаченого товару?

Так, можна. Податківці у коментованому листі вказують, що в такій ситуації постачальник - платник ПДВ має право скласти РК до ПН та зменшити нараховану суму ПЗ з ПДВ після реєстрації розрахунку коригування в ЄРПН.

 

Чи можна скласти РК до ПН  у разі повернення неплатнику ПДВ залишку суми коштів, що раніше були ним сплачені, але так і не були «погашені» товарами/послугами?

Усі останні зміни з ПДВ
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Податківці, ґрунтуючись на п. 192.1 та 192.2 ПКУ, вказали, що  можливості складення платником ПДВ РК на зменшення нарахованих податкових зобов’язань у разі повернення неплатнику частини авансу не передбачено.

Тобто у такому випадку сума раніше нарахованого ПЗ з ПДВ залишається незмінною.

А от, якщо продавцем – платником ПДВ на дату отримання авансу від неплатника ПДВ були визначені ПЗ з ПДВ та надалі сталися обставини, внаслідок яких неможливо виконати умови договору постачання товарів/послуг, і тому такий договір розривається, ситуація інша.

За таких умов, якщо аванс повернуто, то продавець – платник ПДВ має право скласти РК до ПН та зменшити нараховану суму податкових зобов’язань з ПДВ.

Такий алгоритм податківці наводили у підкатегорії 101.16 ресурсу "ЗІР".

 

Чи складати РК до ПН у разі зміни номенклатури товару за договором?

Якщо після отримання авансу та складання ПН відбувається зміна номенклатури товарів за договором, але товар ще не поставлявся, то на дату такої зміни постачальник, на думку податківців, РК ще не складає.

Таке коригування буде відбуватися за другою подією, коли товар буде фактично передано покупцю. Відповідний висновок міститься у роз’ясненні податківців у підкатегорії 101.15 ресурсу "ЗІР".

 ***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»