• Посилання скопійовано

Рішення про відмову у розблокуванні ПН/РК можна буде оскаржити тільки у суді

ДФСУ оприлюднила проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення окремих положень»

Рішення про відмову у розблокуванні ПН/РК можна буде оскаржити тільки у суді

Сьогодні, 5 грудня, ДФСУ повідомила про розроблення проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення окремих положень» (завантажити).

Як зазначено у пояснювальній записці, проект Закону розроблено Мінфіном у зв'язку з необхідністю усунення колізії у законодавстві та забезпечення єдиних підходів у застосуванні норм ПКУ.

Про яку колізію йдеться та що саме зміниться?

У п. 201.16 ПКУ визначено, що рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН або відмову в такій реєстрації приймається комісією ДФСУ.

Водночас у п. 56.23 ПКУ також зазначено, що вказане рішення комісії ДФСУ про відмову у реєстрації ПН/РК може бути оскаржено до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику (тобто до ДФСУ).

При цьому у п. 55.1 ПКУ зазначено, що податкове повідомлення-рішення про визначення суми грошового зобов'язання платника податків або будь-яке інше рішення контролюючого органу може бути скасоване контролюючим органом вищого рівня під час проведення процедури його адміністративного оскарження та в інших випадках у разі встановлення невідповідності таких рішень актам законодавства.

Таким чином, на сьогодні виникла ситуація, що рішення про відмову у реєстрації ПН/РК в ЄРПН та скарга в адміністративному порядку на відповідне рішення розглядається та приймається на центральному рівні ДФС, тобто органом, який його прийняв, що є неприпустимим.

Тобто положення п. 56.23 ПКУ суперечать вимогам п. 55.1 ПКУ, де зазначено, що скарга на рішення контролюючого органу подається до контролюючого органу вищого рівня.

Вирішення цієї ситуації можливе шляхом внесення змін до статей 56 та 201 ПКУ, виключивши відповідні положення. Що й запропоновано зробити зазначеним законопроектом.

Зауваження та пропозиції до змісту законодавчого акта можна надавати у письмовій та електронній формі протягом місяця з дня публікації цього оголошення за наступними адресою: Державна фіскальна служба України: 04655, МПС, м. Київ - 53, Львівська площа, 8, e-mail: kontrol481@sfs.gov.ua.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»