• Посилання скопійовано

Чи можна виключити з ЄРПН заблоковану помилкову податкову накладну

Податківці роз'яснили, що чинними нормами ПКУ не передбачено механізм видалення з ЄРПН поданих на реєстрацію податкових накладних

Чи можна виключити з ЄРПН заблоковану помилкову податкову накладну

ДФСУ у листі від 05.12.2017 р. №2817/6/99-99-15-03-02-15/ІПК нагадує, що реєстрація податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН може бути зупинена у разі відповідності такої ПН/РК сукупності критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації. Критерії затверджено наказом Мінфіну від 13.06.2017 р. №567.

Відсутність факту реєстрації платником податку - продавцем товарів/послуг податкових накладних в ЄРПН не дає права покупцю на включення сум ПДВ до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов'язку включення суми ПДІ, вказаної в податковій накладній, до суми податкових зобов'язань за відповідний звітний період.

Якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до ПН, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в ЄРПН.

Водночас відповідно до п. 192.1 ПКУ розрахунок коригування може бути складений тільки до зареєстрованої в ЄРПН податковій накладній.

Таким чином, чинними нормами ПКУ не передбачено механізм видалення з ЄРПН поданих на реєстрацію податкових накладних.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»