• Посилання скопійовано

Чи можна скласти і зареєструвати РК після 1095 днів з дати складання ПН? – консультує ДФСУ

Граничні строки реєстрації РК до ПН всім відомі – вони встановлені п. 201.10 ПКУ. А ось чи можна скласти і зареєструвати РК після 1095 днів з дати складання ПН? Читайте про це у свіжому роз'ясненні від ДФСУ та нашому коментарі до нього

Чи  можна скласти і зареєструвати РК після 1095 днів з дати складання ПН? – консультує ДФСУ

Уявимо собі практичну ситуацію: підприємством (покупцем) у 2010 році за договором про виконання послуг була здійснена попередня (авансова) оплата, на дату якої постачальником була складена ПН, яка тоді (за правилами чинного законодавства) не підлягала реєстрації в ЄРПН. У 2017 році за додатковими угодами частина такої оплати була повернута на поточний рахунок покупця. Постачальник бажає зняти з себе ПЗ з ПДВ, визнані при отриманні передоплати. Зробити це він має право лише на підставі РК до ПН. Але чи зможе покупець зареєструвати такий РК?

У своєму листі від 07.03.2018 р. №915/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці зазначають, що РК до ПН, яка складена до 1 лютого 2015 року та тоді не підлягала реєстрації, підлягає реєстрації  лише після реєстрації такої ПН. Тобто не зареєстрували ПН – реєструйте її зараз. Інакше зареєструвати РК до неї не вийде.

Для цього постачальник (продавець) товарів/послуг повинен протягом операційного дня зареєструвати ПН (незалежно від дати її складення з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 ПКУ) та РК (п. 6 Порядку №1246).   Цим нормативним актом КМУ обов'язок зареєструвати і таку ПН, і таку РК покладається не на покупця (незважаючи на те, що він зберігає статус платника ПДВ і йдеться про зменшення ПЗ), а на продавця! 

Водночас, як зауважують податківці, абзацом 18 пункту 201.10 ПКУ визначено, що платник податку має право зареєструвати в ЄРПН ПН/РК, складені починаючи з 1 липня 2015 року, в яких загальна сума податку не перевищує суму, обчислену відповідно до пункту 200-1.3 ПКУ. Тому податківці доходять до висновку - оскільки податкова накладна, складена до 01.07.2015 р., реєстрації не підлягає, розрахунок коригування до неї теж не може бути зареєстрованим в ЄРПН

Податківці в коментованому листі наглядно вказують, що має місце конфлікт норм – Порядок №1246 вимагає, але ПКУ не передбачає можливості для реєстрації настільки «старих» ПН. Як наслідок, неможливо зареєструвати в ЄРПН і РК до них (і зменшити ПЗ з ПДВ).  

І це не нова проблема, хоча вона зберігається у поточному 2018 році. Раніше ДФСУ повідомляла, що «з метою визначення правомірності реєстрації в ЄРПН розрахунків коригування до податкових накладних, у разі якщо з дати складання таких податкових накладних минуло понад 1095 днів, ДФС України було направлено відповідне звернення до Міністерства фінансів України як до головного органу у системі центральних органів виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізацію державної податкової та митної політики» (лист від 20.10.2017 р. №2322/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). 

Тож маємо надію, що коли-небудь Мінфін нарешті зверне увагу на цю проблему і її буде вирішено на користь платників ПДВ (шляхом внесення змін до ПКУ або затвердження узагальнюючої податкової консультації, які б вирішили це питання).

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»