• Посилання скопійовано

При нарахуванні штрафів своєму контрагенту ПДВ нараховувати не потрібно — позиція ДФС

Податківці надали роз'яснення щодо нарахування ПДВ при сплаті штрафів контрагенту

При нарахуванні штрафів своєму контрагенту ПДВ нараховувати не потрібно  — позиція ДФС

Коли між контрагентами укладаються угоди, то в договорах, як правило, зазначається  відповідальність за порушення договірних умов у вигляді сплати штрафних санкцій та пені. Враховуючи, що такі умови фігурують і в договорах між платниками ПДВ, спробуємо розібратися, чи необхідно сплачувати ПДВ із таких сум, - консультує ДФС у Вінницькій області.

Щодо визначення об‘єкту оподаткування ПДВ слід керуватися нормами ст. 185 ПКУ, відповідно до якої об‘єктом оподаткування є операції з постачання товарів, робіт, послуг. Статті 188-191 ПКУ містять порядок визначення бази оподаткування у разі постачання товарів/послуг. Так, відповідно до п. 188.1 ПКУ базою оподаткування товарів/послу є договірна вартість з урахуванням загальнодержавних податків та зборів. Суми штрафних санкцій, пені (неустойки) не входять до складу договірної вартості. Тож у випадку, коли один із контрагентів порушує договірні умови і сплачує неустойку (пеню, штраф, відсотки) за таке порушення, дані суми не є об‘єктом оподаткування ПДВ і на них не виписується податкова накладна.   

Джерело: ДФС у Вінницькій області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»