• Посилання скопійовано

Безоплатна передача товарів: сплачуємо ПДВ правильно

Тим, хто вже здійснював безоплатну передачу товарів, відомо, що в ПКУ існує аж дві норми, які вимагають в цьому випадку визнання ПЗ з ПДВ. І був час, коли податківці наполягали на одночасному їх застосуванні. Зараз вже ні, але чи можна зняти з себе зайве ПЗ, визнане раніше? Читаємо нове роз’яснення від ДФСУ

Безоплатна передача товарів: сплачуємо ПДВ правильно

ДФСУ в індивідуальній консультації від 22.03.2018 р. №1179/5/99-99-15-03-02-15/ІПК роз’яснює, що операції з безоплатного постачання товарів/послуг є об'єктом оподаткування  ПДВ. І база оподаткування за ними визначається один раз - згідно з п. 188.1 ПКУ. А податкові зобов’язання за п. 198.5 ПКУ в такому випадку не нараховуються. 

 

Які податкові накладні складаються при безоплатному постачанні товарів/послуг?

За такими операціями платник податку зобов’язаний скласти дві податкові накладні:

  • одну - виходячи з фактичної ціни постачання, яка в даному випадку дорівнює нулю. Така ПН надається покупцю, якщо він є зареєстрованим платником ПДВ;
  • другу (з типом причини 15) - виходячи з перевищення ціни придбання (або балансової вартості у випадку з ОЗ) над фактичною ціною постачання. Така податкова накладна покупцю не надається.  

Докладно про складання таких податкових накладних ми писали тут>>

 

А якщо ПЗ було нараховано двічі?

Як ми казали, раніше податківці наполягали на подвійному оподаткування таких операцій (за п. 198.5 та п. 188.1 ПКУ). Тож обережні платники податків так і робили. Однак, зважаючи на оновлену думку податківців (та здорову логіку), платник податків має право відкоригувати зайво нараховані ПЗ.

Тож податкова накладна, складена за п. 198.5 ПКУ, при безоплатній передачі вважається зайвою (помилковою). Відповідно є можливість складання РК до такої накладної (в цьому випадку для приведення реєстраційної суми до правильного рівня). 

Наприкінці податківці знов нагадують, що помилкові ПЗ, як і РК для їх анулювання у декларації з ПДВ не відображаються. Про це ми писали тут. Таким чином тим, хто визнав зайве ПЗ і зазначив його у декларації з ПДВ, треба буде подати уточнюючий розрахунок до такої декларації. На нашу думку, для цього можна не чекати на реєстрацію РК до ПН, яка складалася на це ПЗ. 

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»