• Посилання скопійовано

Списуєте неякісний товар? Коли нарахувати ПДВ, а коли – ні

Податківці розповіли, як нараховувати ПДВ при списанні товарів, зокрема, в межах норм природного убутку. Звісно, якщо для вашого товару вони ще існують

Списуєте неякісний товар? Коли нарахувати ПДВ, а коли – ні

Коментар до індивідуальної консультації від 29.03.2018 р. №1286/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Особливості нарахування ПДВ при списанні товарів

Податківці нагадали, що обов'язок щодо нарахування ПДВ за п. 198.5 ПКУ не виникає у платника податку, якщо придбані товари/послуги та/або необоротні активи призначаються в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності підприємства.

Але, якщо підприємством здійснюється списання втрат, що виникли в процесі закупівлі, транспортування та зберігання, такі товари можуть бути використані в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності підприємства. І саме тут починає працювати п. 198.5 ПКУ. Треба визнати ПЗ з ПДВ на рівні не нижчому ціни придбання списаних товарів.

Та обов’язок визнати ПЗ з ПДВ виникає не в усіх випадках.

Перше, що треба пам’ятати: ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ визнаються лише у разі придбання товару у платника ПДВ (якщо той, хто списує товари, теж був платником ПДВ на той момент). Тобто, у випадку, коли у власника товарів було право на ПК з ПДВ при їх придбанні.

До того ж, списання товарів буває різним. Якщо при списанні в межах норм природного убутку вартість списаного товару включається у вартість іншої продукції, яка реалізується, ПЗ з ПДВ можна за фактом цього списання не визнавати. Якщо ж документального засвідчення такого зарахування не буде,  то податківці при перевірках примусять нарахувати ПДВ.

Звісно, як оформити таке зарахування первинними документами, податківці не вказали. Це ж не в їхній компетенції.  За відповіддю щодо питання застосування норм природного убутку, які вже скасовано, податківці також посилають до Мінфіну.

 

Правила списання товарів

Пунктом 5.7 Методрекомендацій № 2 встановлено правила списання товарів. Зокрема:

1) нестачі та втрати запасів, в межах встановлених норм природного убутку під час транспортування, відносяться на збільшення первісної вартості оприбуткованих запасів такого найменування, групи, видів;

Усі останні зміни з ПДВ
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

2) нестачі та втрати запасів в межах встановлених норм природного убутку під час зберігання, а також нестачі та втрати запасів понад норми природного убутку визнаються витратами звітного періоду з відображенням їхньої фактичної собівартості (з урахуванням ТЗР) за дебетом субрахунку 947;

3) якщо на підприємстві облік запасів ведеться за цінами продажу, то списанню підлягає також відповідна сума торговельної націнки, що за розрахунком відноситься до вартості запасів, що виявилися у нестачі або зіпсовані;

4) одночасно суми нестач і втрат від псування запасів понад норми природного убутку до прийняття рішення про конкретних винуватців відображаються на позабалансовому субрахунку 072.

Враховуючи це, наведемо приклади, коли ж доведеться нараховувати ПДВ, а коли – ні, при списанні товарів.

 

Приклад № 1. Якщо постачальнику-платнику ПДВ покупець повернув товар, який втратив первинні якісні характеристики, але він буде перероблений для виготовлення іншої продукції, то нараховувати ПДВ за п. 198.5 ПКУ не потрібно.  

Припустимо, що у процесі виробництва частина такого товару буде відбракована, тобто переробити увесь цей товар не вдасться. Чи можна втрати в межах норм природного убутку списати на собівартість нового товару і тим самим уникнути донарахування ПДВ?

На жаль, П(С)БО 16 такої норми не містить. Звісно, складові собівартості своєї продукції кожен виробник визначає самостійно. Та відсутність прямого зазначення таких витрат як складових собівартості в цьому стандарті призводить до ризику, що при перевірці податківці вважатимуть, що ці витрати до собівартості не належать, і донарахують ПЗ з  ПДВ.

 

Приклад № 2. Питання списання товарів в межах норм природного убутку в поточних умовах може поставати тільки за тими видами, які затверджено законодавством.

Наприклад, якщо втрати внаслідок природного убутку виникли при транспортуванні запасів від постачальника, то їх потрібно включати до первісної вартості придбаних запасів як транспортно-заготовчі витрати на підставі п. 9 П(С)БО 9 та п. 5.7 Методрекомендацій № 2. Наразі норми природного убутку окремих видів вантажів при перевезеннях автомобільним транспортом  затверджені Постановою Держпостачу СРСР від 02.06.1986 р.  №63, є чинними. Тож при такому списанні нараховувати ПДВ потрібно буде тільки у разі списання понад норм природного убутку.

 

Приклад № 3. У випадках списання товарів, норми природного убутку яких скасовано, без наявності роз’яснення від Мінфіну слід буде визнавати витрати щодо їх списання, як понаднормові з відповідним відображенням в обліку на субрахунку 947.

У такому разі доведеться нараховувати на всю вартість списаних товарів ПДВ за п. 198.5 ПКУ. Перелік скасованих норм можна подивитися тут.

***

Читайте також:

 

Списання товарів, які втратили товарний вигляд: що з ПДВ?

Аналітика від Дт-Кт: облік товарів неналежної якості.

 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»