• Посилання скопійовано

Електронна митна декларація як підстава для податкового кредиту з ПДВ

Розмитнення товарів все частіше відбувається з оформленням митної декларації в електронному вигляді. Та багато хто з платників ПДВ ставляться до неї з недовірою. Чи достатньо для податкового кредиту електронного документу? Чи не треба отримати дублікат такої декларації в паперовій формі?

Електронна митна декларація як підстава для податкового кредиту з ПДВ

Коментар до листа від 05.04.2018 р. №1392/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Право на податковий кредит

Перш за все податківці нагадали, що за п. 198.1 ПКУ до податкового кредиту відносяться суми ПДВ, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій з ввезення товарів та/або необоротних активів на митну територію України.

При цьому згідно з п. 201.12 ПКУ у разі ввезення товарів на митну територію України документом, що посвідчує право на віднесення сум податку до податкового кредиту, вважається митна декларація, оформлена відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату податку.

 

Чи буде електронна митна декларація підставою для ПК?

Статтею 257 МКУ передбачено, що електронне декларування здійснюється з використанням електронної митної декларації, засвідченої електронним цифровим підписом, та інших електронних документів або їх реквізитів у встановлених законом випадках.

Митна декларація та інші документи, подання яких контролюючим органам передбачено МКУ, оформлені на паперовому носії та у вигляді електронних документів, мають однакову юридичну силу.

Порядок оформлення митної декларації наведено у Положенні № 450. Зокрема, у п. 16 зазначено, що електронна митна декларація вважається оформленою за наявності внесеної до неї посадовою особою митного органу, яка завершила митне оформлення, за допомогою автоматизованої системи митного оформлення відмітки про завершення митного оформлення та засвідчення такої декларації електронним цифровим підписом посадової особи митного органу, яка завершила митне оформлення.

Нагадаємо, що на думку податківців, за тимчасовою митною декларацією формування податкового кредиту не відбувається.

А ось, якщо митне оформлення завершено, електронна митна декларація, оформлена за допомогою автоматизованої системи митного оформлення, що підтверджує сплату ПДВ, є підставою для формування податкового кредиту.

І у випадку митного оформлення товарів з використанням електронної митної декларації, оформлення електронної митної декларації на паперових носіях не є обов’язковим.

***

Читайте також: 

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»