• Посилання скопійовано

Право на ПК з ПДВ та реєстрацію ПН/РК зберігається протягом 1095 календарних днів

З 3 грудня 2017 року граничний строк використання ПН/РК для підтвердження права на податковий кредит збільшено до 1095 днів з дати їх складання. Але як це застосовується на практиці і що робити зі «старішими» ПН/РК?

Право на ПК з ПДВ та реєстрацію ПН/РК зберігається протягом 1095 календарних днів

Нагадаємо, що 3 грудня 2017 року набрав чинності Закон України від 09.11.2017 р. № 2198-VIII. Ним, зокрема, внесено зміни до Податкового кодексу, якими знято обмеження 365 календарних днів для можливості реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування, складених починаючи з 01.07.2015 р., та продовжено строк з 365 до 1095 календарних днів, протягом яких платник ПДВ має право віднести суми ПДВ до податкового кредиту за зареєстрованою ПН/РК у ЄРПН (п. 198.6 ПКУ). Про це ми повідомляли тут>>

 

Строки на відображення податкового кредиту

В індивідуальній консультації від 16.04.2018 р. №1602/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці нагадали, що за ст. 198 ПКУ до складу податкового кредиту відносяться суми податку, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій з придбання або виготовлення товарів та послуг, що підтвердженні зареєстрованою в ЄРПН податковою накладною або розрахунком коригування до неї.

При цьому, якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму ПДВ на підставі отриманих ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН, таке право зберігається за ним протягом 1095 календарних днів з дати складення ПН/РК.

Усі останні зміни з ПДВ – 
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

ПІДПИСАТИСЬ

Хочете подивитись, як це виглядає?

Отже, з 03.12.2017 року (тобто вперше – за звітний період грудень 2017 р. або IV квартал 2017 р.) покупець має право включити до складу податкового кредиту звітного (податкового) періоду суми ПДВ за ПН/РК, зареєстрованими в ЄРПН, протягом 1095 календарних днів з дати їх складання.

Як відобразити не включений до декларації податковий кредит - можна ознайомитись тут. Але головна умова одна – такі «старі» ПН/РК мають бути зареєстровані в ЄРПН. А в умовах, коли раніше їх реєстрація обмежувалася 365 днями з дати складання, знайти невикористані ПН/РК досить важко. Хіба що є ПН/РК із пропущеними строками реєстрації. Але чи можна їх зареєструвати зараз?

 

Строки на реєстрацію податкових накладних після 01.07.2015 року

Окрім вищезазначеного, податківці надали роз’яснення і для продавців (постачальників). На думку податківців, податкові накладні, складені починаючи з 01.07.2015 р., платник податку має право зареєструвати в ЄРПН протягом 1095 календарних днів з дати їх складання. Таке право у них теж з’явилося з 03.12.2017 р.

Проте ПКУ максимально можливий строк реєстрації податкових накладних не визначено (201.10 ПКУ). Тож фактично такі обмеження встановлено лише у листах/роз’ясненнях податківців. Та оскільки контролюють процес реєстрації ПН/РК самі податківці, якщо платник податків бажає зареєструвати податкову накладна після спливу 1095 днів після її виписки, йому доведеться доводити своє право в судовому порядку.

Читайте також: Виправили помилку в податковій накладній: коли з’явиться право на податковий кредит та бюджетне відшкодування?

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»