• Посилання скопійовано

Зареєстрували помилкову накладну з порушенням термінів? Сплатіть штраф!

Податківці в черговий раз підняли питання помилкових податкових накладних. На цей раз у роз’ясненні йшлось про застосування штрафних санкцій за порушення строків реєстрації помилкової (навіть, зайвої) ПН

Зареєстрували помилкову накладну з порушенням термінів? Сплатіть штраф!

В індивідуальній консультації від 25.04.2018 р. №1855/6/99-99-12-02-01-15/ІПК податківці розглянули ситуацію, коли суб’єкт господарювання помилково зареєстрував податкову накладну, при цьому порушивши терміни реєстрації.

Податківці нагадали, що податкова накладна складається у день виникнення податкових зобов’язань з ПДВ у постачальника товарів/послуг, визначених відповідно до п. 187.1 ПКУ.

Якщо податкова накладна була складена з неправильною датою, вона визнається помилковою та підлягає сторнуванню шляхом складання РК до неї, з подальшим складанням нової ПН з правильною датою (детальніше тут).

Зверніть увагу, що оскільки податківцями було затверджено перелік причин для коригування, єдина причина коригування з якою можна скласти РК до помилкової податкової накладної є «повернення товару або авансових платежів».

На думку податківців, якщо така помилкова накладна була зареєстрована з порушенням термінів (наприклад, помилково вказали минулий місяць чи рік), то незважаючи на статус «зайво складеної» накладної, до платника податків однаково будуть застосовуватись штрафні санкції за п. 120-1 ПКУ.

Грунтується така фіскальна позиція податківців на тому, що статтею 120-1 ПКУ не визначено виключень щодо застосування штрафних санкцій за порушення терміну реєстрації податкових накладних в ЄРПН, в тому числі тих, які після їх реєстрації визнаються як зайво складені.

Нагадаємо, що помилкові ПН та РК до них не підлягають відображенню в декларації з ПДВПро це тут>>

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»