• Посилання скопійовано

Оподаткування ПДВ постачання програмної продукції та пов’язаних із цим послуг

ДФСУ надала роз’яснення щодо оподаткування ПДВ операцій з постачання програмної продукції шляхом надання покупцю доступу на певному сайті до контенту або інтернет-сервісу. А також нагадала, як оподатковуються ПДВ послуги з розробки та технічної підтримки програмної продукції

Оподаткування ПДВ постачання програмної продукції та пов’язаних із цим послуг

Коментар до індивідуальної консультації від 16.05.2018 р. №2185/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Про те, що п. 26-1 підрозділу 2 розділу XX ПКУ встановлено звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання програмної продукції, знають, напевно, вже всі. Та чи є така пільга обов’язковою для застосування?

У коментованому листі ДФСУ зазначила, що ні. Платник податків має право відмовитися від використання податкової пільги чи зупинити її використання на один або декілька податкових періодів, якщо інше не передбачено ПКУ.

Проте зверніть увагу:

  • податкові пільги, не використані платником податків, не можуть бути перенесені на інші податкові періоди, зараховані в рахунок майбутніх платежів з податків та зборів або відшкодовані з бюджету;
  • відмовитися від пільги потрібно буде не для окремих поставок програмної продукції, а для усіх таких поставок протягом певного звітного періоду (місяця).  Податківці наголошують, що відмовитися від використання податкової пільги чи зупинити її використання на один або декілька податкових періодів платник податків може виключно у випадках, коли режим звільнення надається безпосередньо платнику податків, а не встановлюється для окремих операцій з постачання товарів/послуг.

 

Постачання програмного забезпечення дистанційно 

З метою оподаткування ПДВ під постачанням програмної продукції розуміється досить широке коло операцій. Що і вимагає роз’яснень від податківців. 

Докладно такі роз'яснення були надані в УПК №536. Але час йде, зміни до ПКУ вносяться, тому зараз  положення цієї УПК використовуються у частині, що не суперечить чинним нормам ПКУ.

Наприклад, якщо постачається примірник комп'ютерної програми з наданням (постачанням) ліцензії, яка є переліком умов щодо обмеженого використання такої комп'ютерної програми за її функціональним призначенням та одночасно є складовою постачання самої комп'ютерної програми, то така операція звільняється від оподаткування ПДВ. При цьому режим звільнення від оподаткування податком застосовується на всіх етапах постачання примірника комп'ютерної програми: від особи, яка її створила, до споживача.

Операції з постачання програмної продукції з переданням права власності на таку продукцію (згідно з договором про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності) звільняються від оподаткування ПДВ незалежно від того, чи постачається така продукція на матеріальних носіях, чи передається покупцеві іншим шляхом, в т. ч. і з використанням мережі Інтернет, електронною поштою або іншими засобами передачі інформації.

В коментованому листі ДФСУ зазначає, що постачанням програмної продукції вважаються і операції, коли згідно з умовами цивільно-правового договору :

 - постачальником надається доступ покупцю до відповідного контенту у звуковій, текстовій або графічній формах, розміщеного на WAP-порталі і/або НТТР, та скориставшись таким доступом покупець отримує програмну продукцію (її копію);

- платником податку-постачальником надається доступ покупцю до онлайн-сервісу (інтернет-сервісу, інтернет-платформи), та скориставшись таким доступом платник отримує програмну продукцію (її копію).

Зазначені операції звільняються від оподаткування ПДВ як операція з постачання програмної продукції згідно з п. 26-1 підрозділу 2 розділу XX ПКУ.

Проте надання послуг підлягає оподаткуванню ПДВ за ставкою 20%, якщо згідно з умовами цивільно-правового договору:  

  1. під наданням доступу покупцю до  контенту на WAP-порталі і/або НТТР розуміється виключно надання права на пошук, обробку, отримання інформації та інші аналогічні дії, що здійснюються за допомогою такого контенту, без фактичного постачання покупцю програмної продукції (її копії). Операція з надання такого доступу розцінюється як операція з надання послуг із пошуку, обробки, отримання інформації та інших аналогічних дій;
  2. під наданням платником податку-постачальником доступу покупцю до онлайн-сервісу (інтернет-сервісу, інтернет-платформи) розуміється виключно надання права на здійснення аналізу якості сигналу мережі стільникового зв’язку, збору статистичних даних щодо наданих телекомунікаційних послуг та інших аналогічних дій без фактичного постачання покупцю програмної продукції (її копії).

 

Технічна підтримка програмної продукції буває різною

Аналогічний підхід податківці мають і в ситуації із послугами з розробки та технічної підтримки програмної продукції.

Операцію з розробки програмної продукції вони вважають пільгованою, якщо внаслідок таких послуг авторські майнові права на неї переходять до замовника. Якщо ж ні та перехід права власності на таку програмну продукцію відбувається окремо, то послуги з її розробки оподатковуються ПДВ за ставкою 20%.

Усі останні зміни з ПДВ – 
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

ПІДПИСАТИСЬ

Хочете подивитись, як це виглядає?

Назвати технічною підтримкою в договорі виконавець та  замовник можуть різноманітні операції. Головне ж не те, яку назву вони мають, а те, що фактично відбуватиметься під час надання таких послуг.

Якщо внаслідок постачання послуг (виконання робіт), пов’язаних із програмною продукцією, відбуваються будь-які зміни у програмній продукції (у т. ч. оновлення, додатки, доповнення та/або розширення функціоналу комп'ютерних програм, права на отримання таких оновлень, змін, додатків, доповнень протягом певного періоду часу), то такі операції для цілей оподаткування ПДВ розглядаються як операції з постачання програмної продукції (окремих її елементів та/або компонентів) та не підлягають оподаткуванню ПДВ відповідно до пп. 196.1.6 ПКУ або п. 26-1 підрозділу 2 розділу XX ПКУ (залежно від умов постачання програмної продукції, визначених у цивільно-правовому договорі).

А ось якщо внаслідок постачання послуг (виконання робіт), пов’язаних із програмною продукцією, не відбувається жодних змін у програмній продукції (у т. ч. встановлення, налаштування, тестування, виявлення та усунення недоліків, інформаційно-консультаційна підтримка), то операції з постачання таких послуг оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20%.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»