• Посилання скопійовано

Імпортований товар надається нерезидентом безплатно — чи є право на ПК з ПДВ?

Вимога податківців щодо неоплаченого товару, за якою одержувачі мають сторнувати ПК з ПДВ, що виник при отриманні цього товару, змушує побоюватися й імпортерів. Чи є в них право на ПК в суму ПДВ, сплаченого при розмитненні товару, якщо постачальник цього товару оплати не отримує?

Імпортований товар надається нерезидентом безплатно — чи є право на ПК з ПДВ?

Одразу заспокоїмо: ДФСУ до операцій із безоплатним імпортом ставиться інакше. Факт сплати ПДВ при ввезенні такого товару значно пом’якшує умови користування податковим кредитом. 

Так, у листі від 16.05.2018 р. №2193/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці роз’яснюють таке.

Звісно, за  п. 198.3 ПКУ податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою п. 193.1 ПКУ, протягом такого звітного періоду у зв’язку з:

  • придбанням або виготовленням товарів та наданням послуг;
  • придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи);
  • ввезенням товарів та/або необоротних активів на митну територію України.

Тобто, для операцій між резидентами факт нульової договірної  вартості товару призводить до втрати права на податковий кредит. У тому числі і у випадку, коли спочатку така договірна вартість нулю не дорівнювала, а стала такою, на думку податківців, у випадку, коли строк давності пройшов, а покупець так і не заплатив за товар, при отриманні якого він скористався правом на податковий кредит. 

Та ось із імпортом ситуація окрема. Відповідно до п. 190.1 ПКУ базою оподаткування для товарів, що ввозяться на митну територію України, є договірна (контрактна) вартість, але не нижче митної вартості цих товарів, визначеної відповідно до розділу III Митного кодексу України, з урахуванням мита та акцизного податку, що підлягають сплаті і включаються до ціни товарів.

У разі ввезення товарів на митну територію України документом, що посвідчує право на віднесення сум податку до податкового кредиту, вважається митна декларація, оформлена відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату податку (п. 201.12 ПКУ).

Згідно з п. 198.2 ПКУ для операцій із ввезення на митну територію України товарів датою віднесення сум податку до податкового кредиту є дата сплати податку за податковими зобов'язаннями згідно з п. 187.8 ПКУ.

Таким чином, сума ПДВ, сплачена при ввезенні на митну територію України товарів (у тому числі у разі їх безоплатного отримання), включається до складу податкового кредиту платника податку на підставі належним чином оформленої митної декларації. А факт неоплати за отриманий товар постачальнику-нерезиденту на право користування податковим кредитом в цій ситуації не впливає.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»