• Посилання скопійовано

Як виправити помилку у розрахунку суми бюджетного відшкодування з ПДВ — роз'яснення податківців

ДФС роз'яснила, як виправити помилку у розрахунку суми бюджетного відшкодування з ПДВ

Як виправити помилку у розрахунку суми бюджетного відшкодування з ПДВ — роз'яснення податківців

«Вісник. Офіційно про податки»

Ситуація

За результатами перевірки контролюючого органу підприємством відображено у рядку 16.3 декларації з ПДВ донараховану суму на підставі податкового повідомлення-рішення за формою «В3». При цьому у Розрахунку суми бюджетного відшкодування (додаток 3 до декларації з ПДВ) підприємство допустило помилку при визначенні періоду виникнення від’ємного значення — заз­начило період складання податкових накладних постачальником, а не період їх включення до складу податкового кредиту. З’ясуємо, чи матиме право підприємство на бюджетне відшкодування у разі допущення такої методологічної помилки.

Платники податку, які відповідно до ст. 200 ПКУ мають право на бюджетне відшкодування ПДВ, здійснюють розрахунок бюд­жетного відшкодування та додають до дек­ларації Розрахунок суми бюджетного відшкодування (Д3), що є додатком до декларації з ПДВ, та Заяву про повернення суми бюджетного відшкодування та/або суми коштів на рахунку у системі електронного адміністрування ПДВ та/або врахування реєстраційної суми платника податку, що реорганізується, в обрахунку реєстраційної суми правонаступника (Д4) (додаток 4 до декларації з ПДВ), форми та порядок заповнення яких затверджено Порядком №21.

Оскільки додатки до декларації є складовою частиною такої декларації, лише правильно заповнені додатки Д3 та Д4 до податкової декларації з ПДВ дають право платнику податків претендувати на отримання бюджетного відшкодування ПДВ за такою податковою декларацією.

При цьому щодо відображення суми від’ємного значення з ПДВ, у якій відмовлено при наданні бюджетного відшкодування ПДВ за податковим повідомленням-рішенням за формою В3, слід зазначити таке.

Відповідно до пп. «в» п. 200.14 ПКУ у разі якщо контролю­ючий орган за результатами камеральної або документальної перевірки виявляє невідповідність суми бюджетного відшкодування сумі, заявленій у податковій декларації, то такий орган у разі з’ясування за результатами проведення перевірок факту, за яким платник податку не має права на отримання бюджетного відшкодування, надсилає такому платнику податкове повідомлення, у якому зазначаються підстави відмови в наданні бюджетного відшкодування.

Згідно з п. 2 розділу ІІ Порядку № 1204 у разі якщо за результатами перевірок виявлено відсутність права на отримання бюджетного відшкодування, то відповідний структурний підрозділ контролюючого органу складає податкове повідомлення-рішення за формою «В3».

Відповідно до п. 4 розділу V Порядку № 21 сума збільшення/зменшення від’єм­ного значення за результатами перевірки контролюючого органу, що узгоджена протягом звітного (податкового) періоду, відображається у рядку 16.3 розділу ІІ «Податковий кредит» податкової декларації з ПДВ.

Отже, сума ПДВ, у якій відмовлено при наданні бюджетного відшкодування ПДВ, може бути врахована у збільшення значення рядків «збільшено/зменшено залишок від’ємного значення за результатами перевірки контролюючого органу» податкової декларації з ПДВ за звітний (податковий) період, на який припадає день узгодження податкового повідомлення-рішення за формою «В3». Тобто платник податку може врахувати таку суму зі знаком «+» у рядку 16.3 податкової декларації з ПДВ за звітний (податковий) період, на який припадає день узгодження цього податкового повідомлення-рішення. При цьому обов’язковим є заповнення спеціального поля в податковій декларації, де зазначається дата, номер податкового повідомлення-рішення та сума зменшення від’ємного значення за результатами перевірки.

Зазначена сума враховується при розрахунку суми рядка 17 «Усього податкового кредиту» податкової декларації з ПДВ за звітний (податковий) період і відповідно при визначенні від’ємного значення різниці між сумою податкового зобов’язання та сумою податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду (рядок 17 — рядок 9 декларації) (позитивне значення) бере участь в обрахунку:

1) суми від’ємного значення, яка зараховується у зменшення суми податкового боргу з ПДВ та/або підлягає бюджетному відшкодуванню та/або зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду;

2) суми від’ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (переноситься до рядка 16.1 декларації наступного звітного періоду).

***

Читайте також: 

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»