• Посилання скопійовано

Складаємо податкову накладну за щоденними підсумками: пам’ятка від ДФС

Податковим кодексом платникам ПДВ надано право складати податкові накладні за щоденними підсумками операцій. Використовуючи роз’яснення податківців розглянемо, у яких випадках та за яким порядком складаються такі накладні

Складаємо податкову накладну за щоденними підсумками: пам’ятка від ДФС

Питання складання податкової накладної за щоденними підсумками розглянуто ДФСУ у ІПК від 11.06.2018 р. №2572/6/99-95-42-03-15/ІПК. Податківцями було розглянуто як умови за яких можливе складання таких накладних, так й порядок їх складання.

 

Коли можна складати ПН за щоденними підсумками?

Відповідно до п. 201.4 ПКУ встановлено, що податкова накладна може бути складена за щоденними підсумками операцій у разі:

1) здійснення постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником податку), розрахунки за які проводяться через касу/РРО або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника);

2) виписки транспортних квитків, готельних рахунків або рахунків, які виставляються платнику податку за послуги зв’язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містять загальну суму платежу, суму податку та податковий номер постачальника (продавця), крім тих, форма яких встановлена міжнародними стандартами;

3) надання платнику податку касових чеків, що містять суму поставлених товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (з визначенням фіскального та податкового номерів постачальника).

 

Від редакції:

Іноді може виникнути ситуація, коли контрагент сповіщає, що є платником ПДВ вже після того як було складено і зареєстровано ПН за щоденними підсумками. У такому випадку необхідно відкоригувати ПН за щоденними підсумками (про це тут) на суму операції наданих платних ПДВ та скласти окрему ПН на операцію з таким контрагентом.

 

Порядок складання ПН за щоденними підсумками

Порядок складання податкових накладних за щоденними підсумками викладено у п. 8 та п. 12 Порядку №1307, зокрема:

Усі останні зміни з ПДВ
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

1) у верхній лівій частині податкової накладної, яка складається за щоденними підсумками операцій, робиться відповідна помітка «X» та зазначається тип причини «11»;

2) у рядку «Особа (платник податку) - покупець» зазначається «Неплатник»;

3) у рядку «Індивідуальний податковий номер покупця» відображається умовний Індивідуальний податковий номер «100000000000»;

4) Номенклатура товарів зазначається в згрупованому за кодами УКТ ЗЕД/ДКПП вигляді. При цьому графи 4, 5, 6 та 7 не заповнюються.

При цьому, фіскальний звітний чек (Z-звіт) має містити підсумки розрахункових операцій за реалізовані товари за кожним запрограмованим кодами товару (послуги) і з зазначенням найменування та реалізованої кількості (п. 17 Постанови №199).

А що зміниться у складанні ПН за щоденними підсумками після прийняття змін до Порядку №1307 можна ознайомитися тут>>

 

Від редакції:

Якщо підприємство має декілька касових апаратів (наприклад, на філіях, яким не делеговано право складання ПН), то таке підприємство може самостійно приймати рішення складати ПН за щоденними підсумками за всіма апаратами разом або за кожним окремо. Про це читайте тут>>

 

Здійснення оподатковуваних та звільнених операцій з одним контрагентом

Якщо суб’єкт господарювання одночасно здійснює як оподатковувані, так і неоподатковувані (або звільнені) операції з одним контрагентом, то на такі операції складаються окремі податкові накладні.

У податковій накладній, що складена на операції з постачання товарів /послуг, що звільнені від оподаткування ПДВ у графі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» верхньої лівої частини робиться помітка «Без ПДВ».

Окрім цього у розділі А такої податкової накладної рядки II - VIII не заповнюються. У всьому іншому порядок складання таких ПН аналогічний зазначеному вище.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»