• Посилання скопійовано

Послуги з міжнародного перевезення: який документ підтверджує їх надання?

Податківці розповіли, який документ засвідчує факт надання послуг із міжнародних перевезень вантажів автомобільним транспортом

Послуги з міжнародного перевезення: який документ підтверджує їх надання?

Коментар до ІПК від 10.09.2018 р. №3906/Л/99-99-13-01-02-14/ІПК

Відповідне документальне оформлення міжнародного перевезення вантажів є важливим з багатьох причин. Одна з них - це те, що такі послуги оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою. Отже, перевізник сплачує менше податків. Але для цього, за пп. 195.1.3 ПКУ, таке перевезення має бути оформлене єдиним міжнародним перевізним документом. Що це за документ?

 

Види товарно-транспортних документів в міжнародних перевезеннях

Відповідно до ст. 9 Закону №1955-IV перевезення вантажів має супроводжуватися товарно-транспортними документами, складеними мовою міжнародного спілкування залежно від обраного виду транспорту або державною мовою, якщо вантажі перевозяться в Україні.

У коментованій ІПК податківці навели приблизний перелік таких документів. Ними можуть бути:

  • авіаційна вантажна накладна (Air Waybill);
  • міжнародна автомобільна накладна (CMR);
  • накладна CMГС (накладна УМВС);
  • коносамент (Bill of Lading);
  • накладна ЦІМ (СІМ);
  • вантажна відомість (Cargo Manifest);
  • інші документи, визначені законами України.

Тому  документом, який підтверджує факт здійснення міжнародних перевезень вантажів автомобільним транспортом є міжнародна автомобільна накладна (CMR), складена відповідно до вимог чинного законодавства.

 

Судова практика та УПК

Все це, звісно, добре, але в питанні застосування нульової ставки ПДВ щодо міжнародних перевезень слід враховувати ще й судову практику. А також УПК №610, в тій частині, яка відповідає чинній редакції ПКУ.

Так, в ухвалі ВАСУ від 01.12.2014 р. №К/800/24686/14 суд зазначив, що «... право на застосування нульової ставки ПДВ відповідно до ст. 195 ПКУ має платник, який безпосередньо надає транспорті послуги з міжнародного перевезення пасажирів та вантажів, тобто нульова ставка ПДВ, встановлена для перевізника, не поширюється на інші послуги, які надаються при перевезенні. У даному випадку судам необхідно дослідити зміст вказаних договорів та визначити які саме послуги надавались позивачем відповідно до його умов і ким виступав у цих правовідносинах позивач у справі, чи був він перевізником безпосередньо»

І ще згідно з УПК 610 необхідно взяти до уваги вимоги п. 189.4 ПКУ. А саме: при отриманні коштів від замовника чи за датою оформлення документів, що підтверджують факт здійснення міжнародного перевезення для замовника, залежно від того, яка з цих подій відбулася раніше, у перевізника виникає податкове зобов’язання з ПДВ на суму перевезення за ставкою 0%. Звісно, якщо перевізник є резидентом - платником ПДВ.

А от якщо він є ще і експедитором, то на суму наданих такому замовнику експедиторських послуг на цю ж дату виникає податкове зобов’язання з ПДВ за основною ставкою, тобто 20%. Щоправда, ПДВ виникає лише, якщо замовник послуг є резидентом України, зокрема, зареєстрований на території України як суб’єкт господарювання.

Також про такі міжнародні автоперевезення, їх оподаткування та складання  CMR ми докладно розповідали тут

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»