• Посилання скопійовано

ДФС затвердила критерії щодо блокування ПН/РК

На сайті податківців з'явилася інформація про затвердження критеріїв ризиковості платника податку та ризиковості здійснення операцій

ДФС затвердила критерії щодо блокування ПН/РК

13 листопада 2018 року ДФСУ оприлюднила затверджені в.о. голови ДФС Критерії ризиковості платника податку та критерії ризиковості здійснення операцій, визначені у відповідності до вимог пункту 10 постанови КМУ від 21.02.2018 р. № 117. Переглянути їх можна тут.

Слід зазначити, що доля таких критеріїв досить складна і заплутана. І чи потрібен взагалі наказ для їх затвердження, наразі існують різні точки зору. Це при тому, що на практиці (тобто щодня в СЕА ПДВ) ці критерії вже застосовуються, а наказ з’явився лише сьогодні!

За п. 10 Постанови №117 критерії ризиковості платника податку, критерії ризиковості здійснення операцій, перелік показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку, визначає ДФСУ та надсилає на погодження Мінфіну в електронній формі через систему електронної взаємодії органів виконавчої влади.

Тобто Постановою №117 не встановлено порядку затвердження критеріїв у вигляді нормативно-правового акту.

Але ДРСУ вважає такі критерії документами регуляторного характеру та поставила під сумнів правомірність їх застосування на підставі листа ДФСУ без затвердження відповідного наказу. Докладніше про це тут.

Мінфін у відповідь розробив проект наказу «Про затвердження Критеріїв ризиковості платника податку, Критеріїв ризиковості здійснення операцій та Переліку показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку». Та направив його 3 липня 2018 року до ДРСУ на погодження. Про це ми розповідали тут.

Цей самий проект наказу 5 вересня ДРСУ розглянула і рішенням від 23.08.2018 р. №361 погодила. Про це ми вказували ось тут

Здавалося б, логічним кроком мало б бути підписання цього наказу в.о. міністра фінансів і його опублікування. Але ось 13 листопада з'явилася інформація про затвердження критеріїв ризиковості платника податку та критерії ризиковості здійснення операцій підписав в.о. голови ДФСУ О. Власов. Її було опубліковано на офіційному веб-сайті ДФС.  І саме цей наказ було опубліковано на офіційному веб-сайті ДФС. 

Чому сталося саме так і чи не буде з цього приводу нових претензій до затверджених критеріїв, наразі невідомо. Адже коментарів від ДРСУ, Мінфіну та ДФСУ поки що не було.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»