• Посилання скопійовано

Виправляємо помилку в коді згідно з УКТ ЗЕД або ДКПП у податковій накладній

Податківці нагадали, що номенклатура товару та код УКТЗЕД (ДКПП) повинен відповідати первинним документам. А також надали роз’яснення щодо складання РК у разі якщо такий код у податковій накладній був зазначений з помилкою

Виправляємо помилку в коді згідно з УКТ ЗЕД або ДКПП у податковій накладній

Податківці в індивідуальній консультації від 15.11.2018 р. №4836/6/99-99-15-03-02-15/ІПК нагадали, що податкова накладна за операцією з постачання товарів чи послуг повинна складатися і реєструватись в ЄРПН з дотримання правил, встановлених ПКУ. А саме за умови, що така господарська операція мала місце або було здійснено перерахунок авансу в рахунок вартості товарів чи послуг, постачання яких буде здійснюватися у майбутніх звітних періодах. 

При цьому у податковій накладній назва товарів чи послуг (номенклатура) та код УКТ ЗЕД/ДКПП повинні відповідати первинним документам та договору на постачання таких товарів чи послуг.

Своєю чергою, відповідно до п. 201.10 ПКУ помилки в реквізитах, визначених п. 201.1 ПКУ (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, не можуть бути причиною неприйняття податкових накладних у електронному вигляді.

Водночас згідно з п. 44.1 ПКУ платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами.

Відповідно до цього податківці у коментованій консультації зазначають , що податкова накладна, у якій допущено помилки у коді товару згідно з УКТ ЗЕД, є такою, що складена з порушенням норм ПКУ, не дає змоги ідентифікувати здійснену операцію, а тому не може бути підставою для віднесення сум ПДВ, зазначених у ній, до податкового кредиту (у тому числі у разі, якщо така податкова накладна зареєстрована в ЄРПН).

Якщо ж було допущено таку помилку, то податківці, спираючись на п. 192.1 ПКУ, вказують, що платник податку має право скласти та зареєструвати в ЄРПН розрахунок коригування, який буде підставою для віднесення суми ПДВ до податкового кредиту для покупця.

Отже, якщо покупець відобразив в декларації ПК за податковою накладною, в якій було допущено помилку в УКТ ЗЕД, він має подати уточнюючий розрахунок до такої декларації, в якому має зменшити суму ПК з податковою накладною з помилкою. Включити ж суму ПДВ за такою податковою накладною він має право лише у періоді реєстрації РК для виправлення такої помилки.

 

Від редакції

На жаль, алгоритму складання РК в такому випадку податківці не надали. Зважаючи на те, що код УКТ ЗЕД/ДКПП є складовою номенклатури у податковій накладній, виправлення помилки у такому реквізиті здійснюється з причиною коригування «Зміна номенклатури». Порядок складання такого РК ми розглядали тут.

Крім цього, податківці у листі від 27.11.2018 р. №36942/7/99-99-15-03-02-17 роз’яснили нові правила складання ПН/РК, які діятимуть з 01.12.2018 р.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»