• Посилання скопійовано

Нова форма ПН: практичні рекомендації та приклади

ДФСУ у листі від 27.11.2018 р. №36942/7/99-99-15-03-02-17 роз’яснила нові правила складання ПН/РК. А ми їх проаналізували та склали власні приклади цих нових форм

Нова форма ПН: практичні рекомендації та приклади

Нещодавно ми писали про появу нового листа ДФСУ від 27.11.2018 р. №36942/7/99-99-15-03-02-17 з роз’ясненнями нових правил складання ПН/РК. Тоді всі охочі могли ознайомитися з порадами податківців. Тоді ж ми обіцяли проаналізувати цей лист і навести приклади на його підставі. Що і зробимо зараз у цій статті.

Про складання РК до ПН за новими правилами ми розповідали в окремій аналітиці

 

Але на початку звернемо вашу увагу на таке: з 1 грудня 2018 року реєстрація податкових накладних в ЄРПН здійснюватиметься за формою, затвердженою наказом №763. Тобто нову форму ПН треба буде застосовувати незалежно від дати складання, яка в ній зазначається. Інакше ПН не зареєструють – ось таке роз’яснення від податківців.  

При цьому є одне виключення: податкові накладні, які були подані на реєстрацію до 01.12.2018 р. і реєстрація яких була зупинена, в подальшому (у разі прийняття відповідного рішення) реєструватимуться в ЄРПН за формою, за якою такі документи були подані до реєстрації (тобто до блокування такої реєстрації). 

 

Робимо звичайну поставку товарів/послуг платнику ПДВ: як скласти нову форму ПН?

При цьому слід враховувати два моменти: 

1)  До форми ПН та РК було додано новий реквізит (він зазначається поруч з ІПН): податковий номер платника податку або серія та/або номер паспорта (як продавця, так і покупця). 

У коментованому листі податківці зазначали такі корисні нюанси. 

Податковим номером платника податків є:

  • код за Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України для платників податків, які включаються до такого реєстру (юридичні особи та відокремлені підрозділи юридичних осіб – резидентів та нерезидентів);
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків – фізичної особи, крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією (за наявності) та номером паспорта;
  • реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється контролюючими органами за структурою, встановленою у п. 2.3 розділу ІІ Порядку №1588, платникам податків, визначеним у п. 2.4 розділу ІІ Порядку №1588 (зазначене стосується уповноважених осіб договорів про спільну діяльність на території України без створення юридичної особи при взятті на облік договору, управителя майна при взятті на облік договорів управління майном, інвесторів (операторів) за угодами про розподіл продукції, виконавців (юридичних осіб – нерезидентів) проектів (програм) міжнародної технічної допомоги та представництвам донорських установ в Україні).

Серія (за наявності) та номер паспорта зазначаються, якщо заповнювати цей реквізит потрібно обов'язково (а є випадки, коли і ні, але про них розповімо далі), і при цьому покупець або продавець – фізична особа, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомила про це відповідний контролюючий орган і має відмітку у паспорті.

Податківці наголошують, що цей реквізит заповнюється в обов’язковому порядку при складанні податкової накладної за операціями з постачання товарів/послуг:

а) платникам ПДВ (незалежно від того, за якою ставкою чи в якому порядку оподатковується ПДВ операція);

б) для власних потреб дипломатичних місій в Україні, а також для використання особами з числа дипломатичного персоналу цих дипломатичних місій та членами їх сімей, які проживають разом з такими особами(в такому випадку у полі «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» вказується реєстраційний (обліковий) номер платника податків, наданий контролюючим органом дипломатичній місії при взятті її на облік);

в) особі, не зареєстрованій платником податку, за умови, що операції з постачання товарів/послуг відповідно до статті 211 ПКУ оподатковуються у пільговому режимі та такі товари/послуги придбаваються за кошти міжнародної технічної допомоги за проектом (програмою) в рамках проведення операцій, пов'язаних із виконанням робіт з підготовки до зняття і зняття енергоблоків Чорнобильської АЕС з експлуатації та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему;

г) особі, не зареєстрованій платником податку, за умови, що операції з постачання товарів/послуг звільнені від оподаткування податком відповідно до п. 26 підрозділу 2 розділу XX ПКУ та оплачуються за рахунок грантів (субгрантів), наданих відповідно до програм Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні.

Коли цей реквізит можна не заповнювати? При складанні та реєстрації в ЄРПН податкової накладної/розрахунку коригування в інших випадках: 

  • за операціями з постачання товарів/послуг неплатникам податку,
  • при визначенні податкових зобов’язань з ПДВ відповідно до п. 198.5, п. 199.1 ПКУ
  • за щоденними підсумками операцій тощо.

 Заповнення поля «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» для отримувача (покупця) не передбачається. 

Усі останні зміни з ПДВ
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Також реквізит «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється ні для постачальника (продавця), ні для отримувача (покупця) при складанні ПН за операцією з отримання послуг від нерезидента, місце постачання яких визначено на митній території України, а також при складанні розрахунку коригування до такої податкової накладної.

Разом з тим, якщо це поле в перерахованих випадках буде заповнене, це не буде вважатися помилкою, допущеною при складанні податкової накладної.

 

2) В таблиці розділу Б ПН/РК  новий реквізит –  «Сума податку на додану вартість».

В ПН цей показник відображатиметься в кожному рядку в графі 11 (відповідно попередня графа 11, у якій, як і раніше, слід зазначити код виду діяльності сільськогосподарського товаровиробника, отримала номер 12).

Як зазначають податківці у коментованому листі, графа 11 розділу Б податкової накладної «Сума податку на додану вартість» є обов’язковою до заповнення в усіх випадках, коли за здійсненою операцією нараховується сума ПДВ за ставкою 20 або 7 відсотків.

Значення графи 11 розділу Б податкової накладної обчислюється шляхом множення значення графи 10 розділу Б податкової накладної (графи 13 розділу Б розрахунку коригування) на відповідне значення ставки податку, код якої зазначено у графі 8 розділу Б податкової накладної.

Графа 11 розділу Б податкової накладної заповнюється у гривнях з копійками, але з урахуванням особливостей здійснення окремих операцій з постачання товарів/послуг допускається зазначення в цій графі показника з урахуванням арифметичного округлення до 6 знаків включно після коми.

Коли цей реквізит можна не заповнювати? Графа 11 розділу Б податкової накладної «Сума податку на додану вартість» не заповнюється у разі здійснення:

  • операцій, що підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою (у графі 8 розділу Б податкової накладної  має бути зазначено код ставки «901» або «902»);
  • операцій, звільнених від оподаткування  (має бути зазначено код ставки «903» та у графі 9 розділу Б податкової накладної має бути вказаний код відповідної пільги з ПДВ згідно з Довідниками податкових пільг).

Якщо графа 11 розділу Б податкової накладної не заповнюється, нулі, прочерки та інші знаки чи символи у цій графі не проставляються

А тепер приклад, як це виглядатиме на практиці. 

 

Приклад 1. Юрособа – платник ПДВ продає товар фізособі-підприємцю-платникові ПДВ. В такому випадку продавець зазначає в ПН:

  • власні податкові дані: ІПН і податковий номер (ЄДРПОУ);
  • податкові дані покупця: ІПН і податковий номер (реєстраційний номер облікової картки платника податків - фізичних осіб). 

Нагадаємо, що для фізосіб ІПН – це 10-значний реєстраційний номер облікової картки платника податків. Натомість у юросіб з ЄДРПОУ в ІПН співпадають лише перші 7 знаків-цифр (п. 1.6 Положення № 1130). 

Зразок>>

 

Товар/послугу поставлено неплатнику ПДВ: як скласти ПН?

Правила зазначення нових реквізитів ПН, які ми навели, розглядаючи складання звичайної ПН на платника ПДВ, слід враховувати і в цьому випадку. 

Як роз’яснюють податківці, за операціями з постачання товарів/послуг неплатникам податку реквізит «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» для отримувача (покупця) не заповнюється. 

При цьому, як і раніше, за п. 12 Порядку №1307, в податковій накладній на таку операцію у графі «Отримувач (покупець)» зазначається «Неплатник», а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «100000000000». А також у лівому верхньому куті такої ПН проставляється позначка «Х» і тип причини, чому така ПН не надається покупцю: «02» - складена на постачання неплатнику податку. 

 

Приклад 2. ФОП-платник ПДВ продає товар юрособі – неплатнику ПДВ. В такому випадку продавець зазначає в ПН:

  • власні податкові дані: ІПН і податковий номер (реєстраційний номер облікової картки платника податків - фізичних осіб);
  • податкові дані покупця: умовний ІПН «100000000000».  Податковий номер (реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється контролюючими органами) (ЄДРПОУ) зазначати не потрібно.

Зразок>>

 

Складаємо податкову накладну за щоденними підсумками операцій

За оновленою редакцією п. 14 Порядку №1307, у разі складання податкової накладної за щоденними підсумками операцій (якщо податкова накладна не була складена на ці операції) у графі "Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причин" такої податкової накладної робиться помітка «Х» та зазначається тип причини 11.

При цьому у графі "Отримувач (покупець)" зазначається "Неплатник", а у рядку "Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)" проставляється умовний ІПН "100000000000". Рядок "Податковий номер платника податку або серія та/або номер паспорта" не заповнюється. Інші показники такої податкової накладної заповнюються за правилами, визначеними цим Порядком. 

Отже, податковий номер покупця зазначати не треба. Проте свій податковий номер  треба вказати обов’язково!

Загалом така ПН буде дуже подібна до звичайної ПН на неплатника ПДВ, тому тут ми її окремо не наводимо. Особливостей в ній буде лише дві: 

  • тип причини, який зазначається у лівому верхньому куті (це тип 11, як ми вже зазначали);
  • правила заповнення табличної частини, а саме: номенклатура товарів зазначається в згрупованому за кодами УКТ ЗЕД/ДКПП вигляді. При цьому графи 4, 5, 6 та 7 не заповнюються.

Загальні ж правила складання ПН за щоденними підсумками не змінилися. Ми про них докладно писали тут>> 

 

Приклад 3. ФОП-платник ПДВ продає товари (меблі) у роздріб кінцевим споживачам – неплатникам ПДВ.  В такому випадку продавець зазначає в ПН:

  • власні податкові дані: ІПН і податковий номер (реєстраційний номер облікової картки платника податків - фізичних осіб);
  • податкові дані покупця: умовний ІПН «100000000000».  Податковий номер (реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється контролюючими органами) (ЄДРПОУ) зазначати не потрібно.

Загалом така ПН буде схожа на ту, яку ми наводили у Прикладі 2. Але номенклатура товарів в ній зазначається в згрупованому за кодами УКТ ЗЕД вигляді. При цьому графи 4, 5, 6 та 7 не заповнюються.

Зразок>>

 

Складаємо зведену податкову накладну

Раніше в ній для ідентифікації типу такої ПН достатньо було позначки «Х» у лівому верхньому куті. А що зараз?

А зараз Мінфін вносить зміни до п. 11 Порядку №1307, згідно з якими платник ПДВ, який складає зведену ПН, має конкретизувати випадок її складання.

Затверджено такі коди ознаки:

  • 1 – у разі нарахування податкових зобов’язань відповідно до п. 198.5 ПКУ;
  • 2 – у разі нарахування податкових зобов’язань відповідно до п. 199.1 ПКУ;
  • 3 – у разі складання зведених податкових накладних, особливості заповнення яких викладені у п. 15 Порядку №1307 (якщо договірна ціна нижча за ціну придбання товарів/послуг або балансової вартості необоротних активів);
  • 4 – у разі складання зведених податкових накладних, особливості заповнення яких викладені у п. 19 Порядку №1307 (ритмічний або безперервний характер постачання).

Зверніть увагу: правила складання зведених ПН для нових кодів ознак 1 та 2 встановлені п. 11 Порядку №1307.

У таких зведених ПН:

  • у графі "Отримувач (покупець)" платник податку зазначає власне найменування (П. І. Б.),
  • у рядку "Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)" проставляється умовний ІПН "600000000000",
  • рядок "Податковий номер платника податку або серія та/або номер паспорта" не заповнюється, а у верхній лівій частині зазначається відповідний тип причини відповідно до п. 8 цього Порядку (04 - Складена на постачання у межах балансу для невиробничого використання; 08 - Складена на постачання для операцій, які не є об'єктом оподаткування податком на додану вартість; 09 - Складена на постачання для операцій, які звільнені від оподаткування податком на додану вартість; 13 - Складена у зв'язку з використанням виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг не в господарській діяльності).

Що ж до зведених накладних з кодом ознаки 4, то згідно з п. 19 Порядку №1307 було внесено таке уточнення. У разі складання зведених податкових накладних покупцям - особам, не зареєстрованим платниками податку, у графі "Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини" такої податкової накладної робиться позначка "Х" та зазначається тип причини 02. При цьому у графі "Отримувач (покупець)" зазначається "Неплатник", а у рядку "Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)" проставляється умовний ІПН "100000000000". Рядок "Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта" не заповнюється.

Таким чином, без змін залишився лише п. 15 Порядку №1307, за яким складатимуться зведені ПН з кодом ознаки 3. Нагадаємо, що за ним така ПН отримувачу (покупцю) не надається. При цьому у рядках такої ПН, відведених для зазначення даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані. Оскільки для цього випадку виключень Наказом №763 не передбачено, то платнику податку доведеться зазначати власний податковий номер (або ж дані паспорту) як у даних щодо продавця, так і у даних щодо покупця!

 

Приклад 4. Юрособа – платник ПДВ частину товарів вирішив використовувати самостійно, як ОЗ, але в неоподаткованій діяльності.  В такому випадку він визнає ПЗ з ПДВ, виходячи з балансової вартості таких ОЗ (за п. 198.5 ПКУ та п. 189.1 ПКУ). А в зведеній ПН, складеній на таку операцію, зазначає:

  • у графі "Постачальник (продавець" - власне найменування та податкові дані: ІПН і податковий номер (ЄДРПОУ);
  • у графі "Отримувач (покупець)" зазначається власне найменування, а у рядку "Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)" проставляється умовний ІПН "600000000000". Рядок "Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта" не заповнюється;
  • у лівому верхньому куті такої ПН, у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини»  зазначається позначка «Х» і тип причини 13 - складена у зв'язку з використанням виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг не в господарській діяльності;
  •  у графі «Зведена податкова накладна» зазначається код ознаки «1», який використовується у разі нарахування податкових зобов’язань відповідно до п. 198.5 ПКУ;

У податкових накладних, особливості заповнення яких викладені у пункті 11 Порядку, графи 3.1, 3.2, 3.3, 5-9, 12 не заповнюються. А у графі 4 вказуєтуся "грн".

Зразок>>

 

 Податкова накладна на послуги від нерезидента

З податковою накладною на послуги, надані нерезиденту, все зрозуміло. Нерезидент – неплатник, а отже, така ПН складатиметься за загальними правилами складання ПН для неплатників. Хіба що, якщо оплата за послуги здійснювалась у іноземній валюті, треба буде правильно порахувати базу оподаткування. 

А ось якщо навпаки, резидент отримує послуги від нерезидента та ще й на митній території України (місце надання послуг визначається згідно ст. 186 ПКУ)?

У такому випадку резиденту доведеться сплатити ПДВ з вартості таких послуг (за нерезидента). Фактично резидент в такому випадку визнає ПЗ з ПДВ і отримує (але не раніше дати реєстрації ПН у ЄРПН) право на ПК з ПДВ в тій самій сумі. А далі все вже залежить від напрямку використання цих послуг, але зараз не про це. 

Податківці в коментованому листі зазначили лише, що реквізит «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється ні для  постачальника (продавця), ні для отримувача (покупця) при складанні ПН за операцією з отримання послуг від нерезидента, місце постачання яких визначено на митній території України, а також при складанні розрахунку коригування до такої податкової накладної.

Отже, з 01.12.2018 р. складаємо таку ПН так само, як і раніше (але за новою формою): 

  • зазначаємо тип причини «14» - складена отримувачем (покупцем) послуг від нерезидента;
  • у рядку "Індивідуальний податковий номер постачальника (продавця)" такої накладної проставляється умовний ІПН "500000000000", а у рядку "Постачальник (продавець)" зазначаються найменування (П. І. Б.) нерезидента та через кому - країна, в якій зареєстрований продавець (нерезидент). 
  • у рядках, відведених для заповнення даних покупця, отримувач (покупець) зазначає власні дані. 

При цьому новий реквізит «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» у заголовній частині ПН не заповнюємо (щодо обох сторін). Ну, і не забуваємо зазначити суму ПДВ у  новій графі 11 табличної частини. 

Зразок>>

 

Здійснюємо експорт товарів: як скласти ПН? 

Спеціальних змін до порядку складання цього типу ПН внесено не було. Отже, у випадку експорту товару датою остаточного оформлення митної декларації (коли експорт вже документально підтверджено), починаючи з 01.12.2018 р. складається ПН за новою формою із урахуванням старих правил та нових особливостей. А саме: 

  • оскільки нерезидент не є платником ПДВ, то реквізит  «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта»  на нього як на покупця не заповнюється. Однак в даних постачальника-резидента цей реквізит треба заповнити обовязково! 
  • графа 11 розділу Б табличної частини ПН в цьому випадку не заповнюється – адже до експорту товарів застосовується нульова ставка ПДВ. 

Решта правил не змінилися: 

  • у лівому верхньому куті проставляємо код типу ПН «07» - складена на операції з вивезення товарів за межі митної території України;
  • у графі "Отримувач (покупець)" зазначаються найменування (П. І. Б.) нерезидента та через кому - країна, в якій зареєстрований покупець (нерезидент), а у рядку "Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)" проставляється умовний ІПН "300000000000".

Зразок>>

***

Читайте також: 

 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»